Američka mornarica nabavila svoj mini Posejdon!

Boing je isporučio prvo od svojih Orca (orca) ultra velikih podvodnih vozila bez posade (UCV) američkoj mornarici u okviru programa KSLUUV.

Isporuka potpuno autonomnog teškog bespilotnog podvodnog vozila (UUV) je odložena nekoliko godina, zbog razlika između Orke i njenog prototipa, kao i pandemije COVID-19 ali je završna faza ispitivanja na moru završena početkom decembra, piše američka pblikacija The Drive…

Publikacija napominje da će Boing isporučiti, još četiri Orka aviona Mornarici, a poslednji bi trebalo da bude isporučen u junu 2024., Boing je rekao da Orca predstavlja „kulminaciju, više od decenije inovativnog rada“…

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Orca NPA je stvorena na osnovu ranijih razvoja kompanije Echo Voiager, započetog, još 2012.

Vojska je dodelila ugovor 2017. i dve godine kasnije platila je 43 miliona dolara Boingu i njegovom partneru u brodogradnji Huntington Ingalls Industries za izgradnju, testiranje i isporučiti četiri orke.

Mesec dana kasnije, američka mornarica je naručila petu Orku.

Planirano je da američka mornarica dobije svih 5 primeraka najkasnije do kraja 2022. godine ali su kašnjenja i rastući troškovi počeli da ometaju program.

Izveštaj vladine službe za odgovornost (GOA) iz septembra 2022. godine otkrio je da Boeing nije rešio ključne razlike između Echo Voiagera i Orca, pre početka proizvodnje, što je zahtevalo redizajn ključnih komponenti i uzrokovalo kašnjenja.

Kao rezultat toga, uzimajući u obzir sve negativne faktore, ukupni troškovi programa nisu bili manji od 242 miliona dolara, što je 64% više od procene troškova.

Dužina Orke od 80 tona je skoro 26 metara, a domet krstarenja dostiže 6,5 hiljada.

Na moru može ostati nekoliko meseci, krećući se brzinom od oko tri čvora.

Vozilo je opremljeno hibridnim dizel-električnim pogonskim sistemom i litijum-jonskim baterijama.

Ovo je nova klasa autonomnih podmornica koje mogu da obavljaju dugoročne misije, od ključne važnosti za postizanje podvodne pomorske dominacije u promenljivim uslovima i spornim vodama.

Karakterističan deo njegovog dizajna je njegov jarbol koji se može uvlačiti, koji se, kao što smo već videli tokom ispitivanja na moru, može podići kada se približava površini i pruža niz funkcija, uključujući povezivanje satelitskih komunikacija – navedeno u materijalu.

Vozilo je dizajnirano da bude modularno da ispuni različite zahteve misije.

Krmeni deo Orke ima prostora za modularni teret, od 8 tona.

Američka mornarica prvenstveno planira da ovaj prostor iskoristi za deminiranje.

Vojska takođe želi da Orcina modularna sekcija bude u stanju da primi druge korisne terete za razne misije, uključujući čišćenje mina, elektronsko ratovanje i misije podvodnog nadzora.

Očekuje se da će budući korisni tereti uključivati sonar sa sintetičkim otvorom, koji će omogućiti Orci da mapira dno okeana.

Vojska je takođe zainteresovana za ugradnju dodatnih sistema naoružanja, uključujući torpeda, krstareće rakete, pa čak i bespilotne letelice.

Ostaje manje jasno kako će Orca biti lansirana na more od strane vojske, jer je vozilo preveliko za postojeće podmornice.

Dakle, mora se lansirati ili sa velikog površinskog broda ili sa pristaništa – saželi su mediji svoju priču o mini „Posejdonu”, u američkom stilu.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …