Orban: Nisu Srbi problem, već rešenje za Balkan!

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je danas u obraćanju na Demografskom samitu u Budimpešti da Srbi nisu problem, već rešenje za Balkan.

„Dugo živimo zajedno i znamo sa čime se suočavaju“, rekao je Orban, koji je pozdravio učešće srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović.

Premijer Mađarske je rekao da se Balkan suočava sa brojnim izazovima i da je važna stabilnost regiona.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Govoreći o demografiji, Orban je rekao da su osnovne porodične vrednosti na udaru u Evropi ali da Mađarska neće odustati, od zaštite porodice.

“U Evropi imamo progresivnu i liberalnu elitu. Umesto važnih pitanja, kao što je demografska budućnost, oni se bave glupim i nevažnim pitanjima”, rekao je Orban, prenela je Srna.

On je rekao da je odnos prema porodici zabrinjavajući, jer se otvaraju teme o značaju individualizma.

„Cilj liberala je da izazovu strateški strah od budućnosti“, rekao je Orban, prenosi RTRS.

Prema njegovim rečima, razmišljanje zapadne elite je davno viđena i strašna noćna mora, a stanje svesti određuje budućnost.

“Organizacija ovog samita nije samo dobra stvar, već i obaveza prema budućnosti, deci i civilizaciji.

Mađarska je inkubator konzervativne politike.

Nudimo efikasna rešenja i imamo mnogo projekata, koji se odnose na saradnju države i crkve uz savremeno obrazovanje ali najvažnije pitanje ostaje demografska slika, koju je dodao Orban.

On je istakao da porodična politika treba da se zasniva na majkama, a država svim sredstvima da brani porodicu.

“Udvostručili smo zarade porodica sa dvoje dece. Porodice imaju podršku prilikom izgradnje ili renoviranja nekretnina. Majke sa četvoro i više dece ne plaćaju porez na dohodak. Smanjićemo to i na troje dece. Ako želite budućnost za svoju domovinu, treba da podržavaš majke“, istakao je Orban.

Majka je žena, a otac muškarac, rekao je Orban, što je uvršteno u zakon. Mađari su na referendumu odlučili da se brane, od LGBT propagande“, naglasio je Orban.

On je istakao da je pad nataliteta usporen ali da je cilj da se ta pojava preokrene.

“Prekretnica za demografiju treba da bude rast nataliteta. Sada ulazimo u drugu fazu. Uradili smo mnogo ali to nije dovoljno. Podržavaćemo porodicu i nastaviti da pomažemo”, rekao je Orban.

Domaćini skupa u Budimpešti okupili su 60 šefova država i vlada, crkvenih poglavara, medijskih ličnosti, mislilaca i lidera nevladinih organizacija sa četiri kontinenta.

Demografski samit u Budimpešti je najvažniji međunarodni strateški forum o demografskim pitanjima, koji se održava od 2015. godine, a prije dvije godine se obratio prethodnik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je tada bio srpski član Predsjedništva BiH. učesnika.

Učesnici dvodnevnog samita će podeliti svoja razmišljanja o tome, kako stvoriti sigurnu i predvidivu budućnost za porodice i buduće generacije.

Sputnik

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …