Veliki porast antisemitskih i islamofobičnih zločina u Londonu!

Zločini iz mržnje protiv Jevreja i muslimana naglo su porasli u britanskoj prestonici usred dramatične eskalacije sukoba između Izraela i Hamasa, saopštila je Metropolitenska policija.

„Nažalost, uprkos povećanom prisustvu policije, videli smo značajan porast zločina iz mržnje širom Londona“, navodi se u saopštenju Meta u petak.

Dodali su da je od 1. do 18. oktobra zabeleženo 218 antisemitskih delikata, za razliku od 15, u istom periodu prošle godine.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Islamofobični zločini su porasli sa 42, na 101.

„Ove brojke predstavljaju procentualno povećanje od 1.353 odsto, odnosno 140 odsto“, saopštila je policija.

Uhapšena je 21 osoba, uključujući čoveka osumnjičenog da je oštetio plakate Izraelaca, koje su uhvatili palestinski militanti i drugog čoveka osumnjičenog da je crtao islamofobične grafite, na autobuskim stanicama.

Met je naglasio da blisko sarađuju i sa jevrejskom i sa muslimanskom zajednicom, kako bi „obezbedili bezbednost i istražili prekršaje u blizini verskih škola, bogomolja i u onim zajednicama za koje znamo da je nivo zabrinutosti najveći“.

Fondacija za bezbednost zajednice (CST) dobrotvorna organizacija, koja ima za cilj da zaštiti britanske Jevreje, saopštila je u petak da je zabeležila najmanje 533 antisemitska incidenata, od izbijanja borbi na Bliskom istoku 7. oktobra, što je najveći ukupan broj ikada, u 14-dnevnom periodu…

Rast zločina iz mržnje takođe je zabeležen u drugim zemljama, uključujući Nemačku, Kanadu i SAD, gde je predsednik Džo Bajden pozvao sve u petak da osude i antisemitizam i islamofobiju.

Dana 7. oktobra, Hamas i savezničke militantne grupe napali su Izrael, što je izazvalo uzvratne vazdušne napade na Gazu.

U borbama je ubijeno preko 1.400 Izraelaca i više od 4.000 Palestinaca.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Amerika i Amerikanci će platiti za svoje zločinačke odluke!

Odgovor Rusije na konfiskaciju svoje imovine može biti samo asimetričan, što ne znači da će …