Ukrajina živi na pozajmljenom vremenu

Ukrajina nije u stanju da povrati zemlju koju su zaplenile ruske snage i verovatno će morati da prihvati teritorijalne ustupke, pre nego što se sukob reši, tvrdi bivši komandant NATO-a Džejms Stavridis.

Pišući u Blumbergovom članku objavljenom u četvrtak, Stavridis je dao sumornu sliku za ukrajinske trupe, rekavši da nema razloga da se očekuje „značajan napredak“ na bojnom polju u bliskoj budućnosti, čak i nakon meseci skupih ofanzivnih operacija.

„Na kraju krajeva, malo je verovatno da će ukrajinske snage moći da proteraju Rusiju iz većeg dela trenutno okupiranog dela nacije“, primetio je on, sugerišući da bi Kijev „mogao da razmotri privremenu ili čak trajnu cesiju Krima“ u zamenu za članstvo Ukrajine u Evropska unija i NATO savez.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Međutim, Moskva je više puta ponavljala da je jedan od njenih glavnih ciljeva u trenutnoj vojnoj operaciji da osigura da Ukrajina ostane neutralna prema vojnom bloku koji predvode SAD, što čini malo verovatnim da bi Kremlj ikada prihvatio takvu ponudu.

Ruski predsednik Vladimir Putin je takođe izjavio da nove teritorije stečene tokom sukoba – uključujući regione Donjeck, Lugansk, Zaporožje i Herson – nikada ne mogu biti vraćene, što je princip sadržan u ruskom ustavu.

Putin je takođe odbacio povratak Krima, koji je glasao za ponovno ujedinjenje sa Ruskom Federacijom ubrzo nakon ukrajinskog prevrata na Evromajdanu 2014. godine.

Dok je Stavridis rekao da bi obnovljena strana vojna pomoć Kijevu mogla, u najboljem slučaju, da dovede do „prilično statičnih borbenih linija tokom proleća“ 2024. godine, on je primetio da bi nevoljnost Zapada da odobri takvu podršku mogla da znači „daleko mračniji scenario“ za ukrajinske snage.

„Ako SAD i Evropa povuku vojnu pomoć, Putinove armije će možda moći da se vrate u ofanzivu. Bez dovoljno naoružanja, manje ukrajinske snage bi mogle biti prinuđene da se povuku“, nastavio je bivši komandant.

Stavridisove sumorne prognoze dolaze nakon šestomesečne ukrajinske kontraofanzive pokrenute u junu koja uglavnom nije uspela da povrati izgubljenu teritoriju uprkos iscrpljivanju velike količine oružja i ljudstva.

Prošlog meseca, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski najavio je da će kijevske snage preći sa napada na izgradnju utvrđenja, priznajući da je toliko raspucavana ofanziva završena bez postizanja svojih ciljeva.

Prema procenama ruskog Ministarstva odbrane, Ukrajina je samo od juna izgubila preko 125.000 vojnika i 16.000 komada teške opreme, uključujući i dugu listu sofisticiranog naoružanja koje je isporučio Zapad.

Neimenovani američki zvaničnici rekli su za Njujork tajms ranije ove nedelje da Vašington i Kijev razrađuju „novu strategiju“ sa Pentagonom koji sada poziva Ukrajince da se usredsrede na konsolidaciju teritorije koju još uvek kontrolišu, a ne na borbu za nova dostignuća na bojnom polju.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta je Fon der Lajen radila na istočnoj granici Finske

Ursula fon der Lajen posetila je istočnu granicu Finske, pregledala ogradu i obećala da će …