Rusi osnovali gotovo 7.000 preduzeća u Srbiji!

Ruski državljani osnovali su 6.976 preduzeća u Srbiji, od početka rata u Ukrajini.

Uprkos ovom broju, pitanje je da li će sve te firme doprineti rastu srpske privrede ili su samo put ruskim državljanima za dobijanje stalne boravišne dozvole u Srbiji, uz pomoć koje dalje mogu osigurati vize za zemlje Evropske unije ili da odustanu od vojne obaveze u Rusiji, pokazala je analiza Centra za evropske politike (CEP) piše Seebiz.

Novu generaciju ruskih migranata čine mladi ljudi iz srednje i više srednje klase, zaposleni u IT sektoru koji rade na daljinu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Najveći broj kompanija ruski državljani osnivaju u tehnološkom sektoru. Programiranje i konsalting su dominantni među ruskim biznisima u Srbiji.

Osim toga, ruski migranti se bave ugostiteljstvom, maloprodajom ili drže salone za ulepšavanje, navodi CEP.

CEP navodi da se registrovanje tačnog broja Rusa koji žive u Srbiji pokazalo kao veliki izazov, a situaciju su dodatno zakomplikovale razlike u medijskim izveštajima i službenim podacima.

Na primer, Evropska komisija je iznela podatak da su 219.153 ruska državljanina ušla u Srbiju od februara 2022. do juna 2023.

Međutim, nasuprot tome Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije tvrdi da je to znatno veći broj, odnosno da je 370.000 Rusa ušlo u zemlju od februara 2022. do aprila 2023.

Ipak, Ministarstvo je priznalo odlazak 340.332 ruskih državljana unutar istog vremenskog okvira.

U Srbiji je 30.000 Rusa uspešno dobilo dozvole za privremeni boravak, pa je to jedini tačan statistički pokazatelj, ukazuje CEP. CEP navodi i da dolazak ruskih državljana nije uticao samo na Beograd i Novi Sad, već i na neke udaljene regije Srbije, poput Subotice i Niša.

Postizanje praktičnih sloboda (mogućnosti otvaranja multivalutnih bankarskih računa, osiguravanje vize za zemlje Evropske unije, pristup tržištu rada ili čak odustajanje od ruske vojne obaveze) zavisi od dobijanja važeće dozvole za stalni boravak.

Međutim, mogućnosti za dobijanje takve dozvole u Srbiji su retke.

Osim stupanja u brak sa srpskim državljanima, neke od mogućnosti za dobijanje dokumenata, su značajna ulaganja u nekretnine ili osiguravanje zaposlenja u srpskoj kompaniji.

B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …