Održan protest: Stop reviziji broja žrtava genocida u Jasenovcu!

Predstavnici više organizacija za očuvanje sećanja na žrtve logora Jasenovac održali su juče protest pod nazivom – Stop reviziji istorijskih činjenica i falsifikatorima broja žrtava genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH 1941‒1945.

Učesnici su se okupili ispred zgrade Vlade Srbije i krenuli u protestnu šetnju do Doma Narodne Skupštine.

Pored zahteva za sazivanje Vanredne sednice NS za razmatranje Predloga Rezolucije o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH, koji su predali u pisarnice vlade i skupštine, tražili su smenu i Dejana Ristića, direktora Muzeja žrtava genocida i episkopa pakračko-slavonskog Jovana Ćulibrka, predsednika upravnog odbora ovog muzeja.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Organizatori su naveli da su jučerašnji dan izabrali jer je SPC proslavljala dan Svetih srpskih novomučenika jasenovačkih.

U Nemanjinoj ulici su stajali ljudi sa srpskim zastavama, transparentima i svećama.

Protest je započet himnama srpskog, jevrejskog i romskog naroda. Gojko Rončević Mraović, koji je kao dete preživeo ustaški logor, u svom govoru je naveo da je rezolucija trebala biti doneta odmah po oslobođenju Beograda.

,,Velika je sramota, što se ne sećamo 700.000 ubijenih predaka i ne samo to, nego i ne obeležavamo stratišta.

Mi izgleda imamo kratko pamćenje”, kazao je on.

Takođe, naglasio je da u Izraelu postoje rezolucije i da je razočaran što se u Srbiji ona zahteva nakon osamdeset godina.

Prof. dr Alek Račić, član Pokreta srpske sabornosti, u svom govoru je naveo da traže smenu episkopa Jovana, jer je on, kako kaže Račić, smanjivao broj žrtava.

Nakon predaje zahteva, učesnici su se uputili ka skupštini Ulicom kneza Miloša.

Organizatori su pre šetnje obavestili okupljene da otkazuju planiranu šetnju do Patrijaršije, jer su, kako navode, dobili pretnje preko društvenih mreža.

Od SPC su nameravali da traže razrešenje vladike Jovana. Nakon predaje zahteva, okupljeni su se razišli.

Pomen u srpskim hramovima širom sveta

Osim udruženja koja su juče u Beogradu obeležila 13. septembar – spomen na Svete novomučenike jasenovačke i predstavnici organizacija srpske dijaspore u Norveškoj, Australiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj, SAD, juče su palili sveće u hramovima SPC.

U srpskoj crkvi u Londonu sveće su zapalili akademik Srboljub Živanović, koji se bavio proučavanjem genocida nad Srbima u NDH i Dragana Tomašević, direktorka Fondacije za sećanje na Jasenovac i Holokaust.

Pomen je održan i u pravoslavnom hramu Uspenja presvete Bogorodice u Norveškoj, a tom prilikom je norveški teolog dr Johanes Solberg rekao da je vrlo važno setiti se na ovaj dan Jasenovca i Svetih jasenovačkih mučenika – da se ovako nešto nikada ne ponovi.

Branko Dimović Dimeski, pisac sa Kosova i Metohije, zahvalio je svim Norvežanima koji su pokazali žaljenje zbog stadanja srpskog naroda u Jasenovcu i naglasio da će više od 700.000 hiljada svetih mučenika ostati večno u pamćenju srpskog naroda.

Srbija Danas

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …