Zakukao Stoltenberg: Ukrajini je hitno potrebna vojna pomoć!

Ukrajini je hitno potrebna protivvazdušna odbrana, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

On je rekao da je rat, koji je već odavno ušao u drugu godinu, “rat iscrpljivanja” ali ne i zastoj, s obzirom na ono što je Ukrajina osvojila tokom kontraofanzive, koju je počela u junu u pokušaju da povrati teritoriju koju su, kako je istakao, okupirale ruske snage.

“Ako želimo kraj rata, ako želimo pravedan i trajan mir, onda je vojna podrška Ukrajini pravi put”, istakao je Stoltenberg u intervjuu Rojtersu u Njujorku, gde je prisustvovao Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema njegovim rečima, Ukrajini je potrebno mnogo različitih vrsta podrške.

“Postoji hitna potreba za protivvazdušnim sistemima, ne samo za novim sistemima, već i za municijom, održavanjem, rezervnim delovima… Vidimo da protivvazdušna odbrana svakodnevno spašava živote u Ukrajini i potrebno je da održavamo sisteme protivvazdušne odbrane Ukrajine”, naglasio je Stoltenberg.

On je odbio da kaže koliko municije NATO saveznici mogu da isporuče Ukrajini svake godine, niti kada će tačno avioni F-16 biti isporučeni Kijevu.

“Spremni smo za duge staze.

Ne zato što smo u mogućnosti da predvidimo koliko će tačno trajati ovaj rat, već zato što treba da pošaljemo poruku predsedniku (Rusije Vladimiru) Putinu da nećemo čekati kraj ne radeći ništa”, naglasio je čelnik NATO.

Stoltenberg je rekao da bi voleo da vidi brži napredak u ukrajinskoj kontraofanzivi ali i dodao da je ono što su osvojili na jugu i istoku i dalje “ogromno”.

Prema njegovom mišljenju, rat bi mogao da se nastavi i tokom jeseni i zime.

“Ono što treba da nastavimo je da podržavamo Ukrajince i onda oni moraju da donose odluke na terenu”, rekao je on i dodao da rat iscrpljivanja postaje rat logistike.

Tanjug

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …