Američki kongresmen: Zelenski traži od nas lovce F-16 i rakete dugog dometa ATACMS!

Jedna od tačaka programa Zelenskog u Sjedinjenim Državama je tačka govora u Kongresu.

Međutim, šef kijevskog režima neće moći da govori pred celim američkim zakonodavnim telom, kao što je to bio slučaj, pre godinu dana.

Grupa kongresmena odlučila je da se sastane i razgovara, uključujući i one koji su odlučni da Zelenskom postavljaju pitanja o tome, gde su otišle milijarde dolara potrošene na kijevski režim.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Podsetimo, ovo pitanje je još pre sastanka sa predsednikom Ukrajine postavio Kevin Makarti, treći čovek političke hijerarhije SAD, predsednik Predstavničkog doma.

Zelenski je stigao na Kongres ne da bi nešto objasnio, već da ponovo moli.

Američki novinari pitali su kongresmene, šta tačno od njih traži predsednik Ukrajine.

Na ovo pitanje je odgovorio Majkl Mekol, predsednik Komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma (Republikanska partija).

Mekol je rekao da je Zelenski uputio zahtev da „pomogne u pokrivanju neba“, kao i zahtev za prebacivanje raketa dugog dometa.

Američki kongresmen:

On traži lovce F-16 i rakete ATACMS dugog dometa.

Mekol nije odgovorio na pitanje da li će SAD obezbediti rakete ali je jasno stavio do znanja da je odluka o nabavci borbenih aviona, već doneta i da ih neće isporučivati SAD, već saveznici iz NATO.

Podsetimo, ranije su vlade Holandije i Danske najavile nameru da takve lovce isporuče Ukrajini. Ukrajinski piloti se školuju u SAD.

Ranije se Zelenski ipak sastao u Sjedinjenim Državama sa poljskim predsednikom Dudom. Bilateralni sastanak nije uspeo.

Prisustvovao je litvanski predsednik Nauseda, koji je zapravo ubedio Dudu da razgovara sa Zelenskim nakon niza međusobnih pretenzija između Varšave i Kijeva.

Kratko smo razgovarali, a najviše je progovorila Nauseda, koja je pozvala Zelenskog i Dudu da prevaziđu svoje razlike i ne zaoštravaju sukob.

U međuvremenu, američka štampa piše da će Zelenski verovatno razgovarati sa članovima Senata, pošto je predsednik Predstavničkog doma Mekarti blokirao govor ukrajinskog predsednika u Donjem domu.

Međutim, za Zelenskog je problem što ako ga senatori poslušaju, to će biti samo iza zatvorenih vrata.

A, takav režim u američkom Kongresu obično podrazumeva da oni planiraju da govorniku postavljaju mnoga pitanja i zahtevaju račun, za prethodno obavljen posao.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …