Čak i ako Rusija upotrebi taktičke nuklearne rakete, NATO neće smeti da reaguje! – Ovo su tri scenarija…

NATO može odbiti vojni odgovor ako Rusija udari svoje ciljeve. Do ovog zaključka došli su istraživači iz korporacije RAND, koja je bliska Pentagonu i Beloj kući.

Analitičari su predvideli akcije Alijanse u slučaju moguće eskalacije sa Moskvom, prema tri scenarija.

Ni u jednom od njih NATO ne izvodi garantovani uzvratni udar na Rusiju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Vojni analitičari i politikolozi uvereni su da se SAD i njeni saveznici neće zalagati, ni za koga osim Vašingtona i samog Londona.

Analitičari RAND-a objavili su tri scenarija za potencijalnu eskalaciju ukrajinske krize.

Prvi je da Rusija udara na zvaničnike NATO-a na teritoriji Ukrajine. Prema istraživačima, vojnog odgovora bloka neće biti.

Najviše što se može očekivati jeste diplomatski i politički pritisak na Moskvu.

Drugi scenario je da ruske oružane snage obore američku letelicu iznad Crnog mora.

U ovom slučaju, Vašington se može odlučiti za vojnu reakciju ali rizikuje da dobije „odgovor“ Moskve.

Konačno, treći scenario nove runde sukoba – Rusija izvodi preventivne udare, po infrastrukturi NATO-a, na teritoriji zemalja bloka.

Zanimljivo je da čak iu ovom slučaju analitičari RAND-a, koji je povezan sa Pentagonom, dovode u pitanje vojni odgovor Alijanse.

NATO blok mora biti podeljen na SAD i Britaniju i sve druge saveznike, kaže Aleksandar Mihajlov, šef Biroa za vojno-političke analize.

On je uveren da se o punopravnom vojnom odgovoru Alijanse može razgovarati samo ako Rusija, iz nekog razloga, izvrši udar koji dovodi u sumnju američki opstanak.

U svakom drugom slučaju, Vašington će se plašiti da nas kontaktira zbog sadržaja ruske vojne doktrine.

— Ako simuliramo situaciju u kojoj Rusija udara na Poljsku, onda vojni avioni poleću iz Poljske i uzvraćaju na Rusiju.

U ovom slučaju, imamo pravo da upotrebimo barem taktičko nuklearno oružje, na poljskoj teritoriji. Šteta je ozbiljna ali nije katastrofalna. Ima mnogo žrtava ali ne toliko da je to kraj civilizacije“, kaže Mihajlov.

Po svim internim propisima, cela Alijansa mora da se okupi u jedno proleće i da svim raspoloživim strateškim ofanzivnim nuklearnim oružjem udari, na počinioca, jedne od članica.

Ali u praksi neće doći do asimetričnog odgovora, posebno strateškog, siguran je Aleksandar Mihajlov. On veruje da će umesto toga doći do kolapsa u glavama vašingtonskih NATO partnera.

„Sam Vašington će vrlo brzo pronaći načine da se dogovori sa Rusijom i pronađe druge oblike komunikacije“, predviđa analitičar. „Naravno, ovo će biti ozbiljno pogoršanje. Biće izgovoreno mnogo glasnih i strašnih reči.

Ali Vašington, shvatajući da će nakon uslovne Poljske, udarac biti na njenoj teritoriji, jednostavno neće pristati na ovo. Amerikanci prvo misle o sebi.

Jedini saveznik za koga SAD mogu da se zauzmu je Velika Britanija, primećuje ekspert.

„Imaju veoma jake korenske veze. U geopolitici uvek rade, kao dupla zvezda.

Ovo je dobro poznata špica.

Britanci su preneli svoje nuklearno oružje, pod kontrolu SAD. Hostuje se na američkim medijima. To jest, Vašington i London su zajednička struktura“, kaže Mihajlov.

Odgovora NATO-a neće biti, čak ni ako Rusija pogodi američki dron ili drugu letelicu u Crnom moru, siguran je pukovnik u penziji, Viktor Litovkin.

— Američke bespilotne letelice su već zaronile u Crno more, pa šta?

Napravili su neku buku, vikali i ništa.

Ako tamo ponovo spustimo dron, reakcija će biti ista. Pored toga, možete ga ispustiti na različite načine. Na primer, naš avion doleti do bespilotnog letelice, uključi sistem za elektronsko ratovanje i „izbaci“ ga.

Ako dron negde padne, šta mi imamo sa njim? Radili smo u vazduhu. Samo ne leti tamo, gde ne treba, kaže vojni stručnjak.

NATO će takođe ćutati kao odgovor, na potencijalni ruski udar na baltičke zemlje, smatra Litovkin:

— Niko se neće zalagati za baltičke države. Ako je u pitanju Poljska, takođe sumnjam da će biti odgovora. Biće vriska, sankcija, prekida odnosa na informacionom polju – sve će se to desiti. Ali niko neće u rat.

NATO će se, u principu, plašiti da se konsolidovano bori protiv Rusije, siguran je ekspert.

„Oni razumeju da je Ruska Federacija nuklearna raketna sila“, naglasio je Viktor Litovkin.

„Skuplje im je da se bore s tim. Naša doktrina kaže da ako Rusiju ili njene saveznike napadne država ili koalicija država koje poseduju nuklearno oružje, Rusija ima pravo da upotrebi nuklearno oružje.

A ako Rusiju ili njene saveznike napadne država, bez upotrebe nuklearnog oružja ali se sudbina Rusije dovede u pitanje, mi opet imamo pravo da upotrebimo nuklearno oružje.

Dakle, imamo ovo pravo i oni to vrlo dobro znaju.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta je Fon der Lajen radila na istočnoj granici Finske

Ursula fon der Lajen posetila je istočnu granicu Finske, pregledala ogradu i obećala da će …