Prvi korak do Lule: Šta radi Makron

U utorak, 26. marta, francuski predsednik Emanuel Makron započeo je trodnevno putovanje u Brazil.

Prema pisanju medija, on namerava da sa Lulom da Silvom razgovara o nizu bilateralnih pitanja i pokuša da izvrši pritisak na Brazil u vezi sa odnosima sa Rusijom.

„Paragraf” je ispitivao da li Makron može da sprovede svoje planove.

Francuski predsednik Emanuel Makron započeo je trodnevno putovanje u Brazil u utorak, 26. marta. Mediji napominju da se putovanje odvija u okviru strategije Jelisejske palate za izgradnju mostova između Evropske unije i globalnog juga.

Pritisak neće nestati

Kako pišu mnoge publikacije, Makron će tokom putovanja pokušati da ubedi brazilskog predsednika Lulu da Silvu da zauzme određeni stav o sukobu u Ukrajini.

On je do sada Brazil pozicionirao kao neutralnu zemlju koja može da održava veze i sa Rusijom i sa Ukrajinom.

Brazilski lider je više puta odbijao da prebaci oružje u Kijev i uvede antiruske sankcije.

Prema njegovom mišljenju, strategija SAD i EU podriva izglede za rešavanje sukoba pregovorima.

Pozicija Brazila na mnogo načina odjekuje na globalnom jugu.

Direktorka Instituta Latinske Amerike Ruske akademije nauka Ljudmila Simonova je u razgovoru za Paragraf podsetila da su tokom Lulinog putovanja u Sjedinjene Države pokušali da utiču na njega da promeni svoj pristup odnosima sa Rusijom.

Međutim, kako praksa pokazuje, ovaj pritisak se nigde ne završava.

„Ustav Brazila ugrađuje princip nemešanja u međunarodne sukobe. Brazil ne samo da ne želi da uvede sankcije Rusiji, već to ne može učiniti ni na zakonodavnom nivou.

U principu, prilično je teško izvršiti pritisak na zemlju, jer ona sebe vidi kao lidera Latinske Amerike. Vašington ovo nije mogao da uradi, a Makron sigurno neće moći“, rekao je ekspert.

Ona je napomenula da je Francuska daleko od najvažnijeg partnera Brazila u trgovinsko-ekonomskoj saradnji. Rusija ima mnogo jaču poziciju u ovoj oblasti: ona snabdeva đubriva, žito i naftne derivate.

Prema Simonovoj, Makron i Lula će se fokusirati na sporazum o slobodnoj trgovini između Merkosura i Evropske unije, kao i na pitanja životne sredine.

„Već je poznato da će biti potpisani mnogi bilateralni sporazumi i mislim da će to samo koristiti Brazilu. Sada zemlja ima mnogo razvojnih projekata u različitim oblastima i mnogo mogućnosti za investiranje.

Osim toga, poseta francuskog političara još jednom će naglasiti autoritet Brazila u Latinskoj Americi. Dakle, za Lulu je Makronov dolazak samo od koristi“, zaključila je ona.

Drugi horizonti

Francuski zvaničnici kažu da Makron vidi Brazil kao ključnog igrača među silama u nastajanju. Ove godine zemlja predsedava G20, koja uključuje većinu najvećih svetskih ekonomija.

Reporteri Blumberga Sami Adgirni i Simon Iglesijas smatraju da Lula sa svoje strane želi da Makron utiče na brzo usvajanje sporazuma o slobodnoj trgovini EU sa južnoameričkim blokom.

Ovaj dokument je u limbu od 2019.

„Francuska je jedna od zemalja koja je najsnažnije insistirala na okončanju pregovora o trgovinskom sporazumu Merkosur-EU.

Jelisejska palata ne želi da povećava konkurenciju na tržištu poljoprivrednih proizvoda, koja će se povećati nakon uvoza južnoameričke robe.

Sporazum o slobodnoj trgovini predviđa smanjenje ili smanjenje uvoznih carina“, kaže Blumberg.

Pored toga, Brazil podstiče Francusku da ažurira svoju zastarelu flotu aviona za obuku novim modelima brazilskog Embraer SA Phenom.

Međutim, to je u suprotnosti sa Makronovim ciljem jačanja evropskog suvereniteta, tako da će dogovor verovatno propasti, smatraju Adgirni i Iglesijas.

Borba.Info

Check Also

Mogu li SAD da pobede Kinu u ratu?

Ako bi danas došlo, do sukoba između Vašingtona i Pekinga, prevladale bi iskusnije američke snage …