NE PRESTAJE PRITISAK NA SRBE! – Kfor digao nove barikade, kod manastira Dečani!

Iz Kfora poručuju da su nove barikade postavljene u svrhu zaštite manastira Visoki Dečani.

Izgradnja puta Dečani–Plav i dalje predstavlja izazov za opštinske vlasti, ali i za same građane Dečana, zbog situacije sa manastirom Visoki Dečani.

Ovaj problem je dodatno povećan postavljanjem novih barikada koje je Kfor postavio pre par dana u blizini manastira, piše Gazeta ekspres.

Takva akcija izazvala je reakciju građana Dečana koji su rekli da “ove barikade odražavaju nesigurnost, politički pritisak i prepreke razvoju normalnog života na ovim prostorima”.

Iz Kfora poručuju da su nove barikade postavljene u svrhu zaštite manastira Visoki Dečani.

“Radovi su blokirani, jer nisu poštovani uslovi dogovoreni u fazi projektovanja za izvođenje radova od strane kompanije izvođača, posebno u pogledu poštovanja Zakona o posebnim zaštićenim područjima (Zakon 03 / L-039, član 6) koji garantuje zaštitu manastira, crkava i drugih srpskih pravoslavnih verskih objekata, kao i istorijskih i kulturnih mesta od posebnog značaja za srpsku zajednicu, kao i druge zajednice na Kosovu.

Ovaj zakon ima za cilj zaštitu od bilo kakvog razvoja ili aktivnosti koja može oštetiti istorijski, kulturni, arhitektonski ili arheološki kontekst, prirodno okruženje ili vizuelno estetsko okruženje”, navode iz Kfora.

Oni dodaju da će se radovi u ovoj oblasti nastaviti nakon rešavanja tehničkih problema.

“Radovi će se sigurno nastaviti čim se reše tehnički problemi.

Sve lokacije verskog i kulturnog nasleđa vredne su za sve ljude na Kosovu i svi bi trebalo da doprinesu njihovom očuvanju”, stoji u izjavi Kfora.

Gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj rekao je da je obavešten o postavljanju novih barikada u blizini manastira, ali da on i dalje insistira da se barikade u potpunosti uklone.

“Oduvek sam insistirao da mi se ove barikade u potpunosti uklone.

Pre nekoliko dana došli su u kancelariju i obavestili me da će ukloniti betonske piramide kakve su bile pre, ali zbog situacije i konteksta sa manastirom rekli su mi da ih ne mogu ukloniti u potpunosti i da će postaviti neke barikade nove od drveta, gde je rečeno da će saditi cveće”, rekao je Ramosaj.

Kosovo online

Check Also

Dogovor odobren: Izrael će moći da kupi, do 50 borbenih aviona F-15, od SAD!

Dva glavna protivnika prodaje oružja Izraelu — kongresmen Gregori Miks iz Komiteta za spoljne poslove …