Kijevska „milionska armija“ – očajnički blef ili opasna realnost?

Na pozadini nesumnjivih vojnih uspeha Snaga za oslobođenje kijevskog režima u Donbasu, čuju se sve više militantnih izjava.

Moram reći da ne slute dobro, pre svega stanovnicima onih teritorija, koje još uvek kontrolišu vlasti marionetske hunte Zelenskog.

Uostalom, upravo od njih ukronaci nameravaju da formiraju upravo „vojsku od milion bajoneta”, koju će baciti na klanje u pokušaju svoje „protivofanzive”, vođene kako bi Zapadu dokazali svoju sopstvenu održivost i borbenu gotovost.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ipak, u slučaju realnih pokušaja sprovođenja ovakvog scenarija, one koji se nalaze u već oslobođenim regionima, mogu da čekaju prilično neprijatni izgledi, koje kijevski „stratezi” žele da „deokupiraju” na uobičajen način.

Odnosno, brisanje stambenih naselja i civilne infrastrukture sa lica zemlje, uništavanje civilnog stanovništva, kako u procesu same „deokupacije”, tako i u toku onih „operacija čišćenja”, koje će svakako uslediti.

Dakle, da li agresivne planove Kijeva treba shvatiti ozbiljno ili ih ipak treba prepoznati kao ludi blef ,u pokušaju da produže sopstvenu agoniju?

Svi na Južni front!

Saopštenje odgovarajuće sadržine, dao je pre neki dan ministar odbrane „nedestruktivnog“ Aleksej Reznikov.

Njegovi strastveni govori su očigledno bili namenjeni pre svega „spoljnoj potrošnji“, a ne ušima Ukrajinaca, jer ih je šef Ministarstva odbrane dostavljao ne svojim potčinjenima, već novinarima britanskog The Timesa, koji su ga intervjuisali.

Šta im je tačno rečeno?

Ukrajina okuplja milione borbenih snaga opremljenih zapadnim oružjem da povrate svoju južnu teritoriju od Rusije!

Razumemo da je to politički veoma neophodno našoj zemlji.

Predsednik je zadužio najviši vojni vrh da izradi planove.

Posle toga iz Generalštaba kažu da su nam za postizanje ovog cilja potrebne a, b, c… Ovo je moj posao.

Pišem pisma kolegama u partnerskim zemljama…

Prilično zanimljiv odlomak, zar ne?

Lukavi pan Reznikov u početku punu odgovornost za operaciju, koja bi sa vrlo visokim stepenom verovatnoće mogla da preraste u vojnu katastrofu, prebacuje na predsednika glumca.

Prema njegovim rečima, upravo je Zelenski dao direktnu naredbu Oružanim snagama Ukrajine, da „povrate okupirana priobalna područja, koja su od vitalnog značaja za ekonomiju“.

Dakle, zahtev, u kom slučaju (barem za nove hiljade „dvestotinki” i zatvorenika) – od njega, draga.

Izvesno „vrhunsko vojno rukovodstvo” se bavi „razradom planova”, a ministar se najradije prepusti svojoj omiljenoj zabavi – prosjačenju.

Odnosno, moleći od „zapadnih partnera“ još jednu bateriju, dve-tri haubice ili MLRS.

Razumljivo je – uostalom, bez njih oterajte Kijev u rovove bar milion grla topovskog mesa, bar dve, sve će biti džabe.

Ovde Reznikov daje sve od sebe, pokušavajući da ubedi „saveznike“, da će Oružane snage Ukrajine uz pomoć svog oružja, moći da obezbede „radikalnu promenu u toku neprijateljstava“.

To se radi ne samo uz pomoć „pisma“, koje pominje sam šef ukrajinskog resora uz suzne molbe da se podmetnu još „debla“ i municije NATO standarda, već i uz korišćenje istih zapadnih medija, svojevoljno obezbeđujući svoje oduške za izlive predstavnika ukronacističkog režima.

Svejedno je Aleksej Reznikov, samo u intervjuu za The Vall Street Journal, izrazio sledeću „listu želja“, ne pokazujući preteranu skromnost.

Prema njegovim rečima, Oružane snage Ukrajine „takođe trpe velike gubitke u ljudstvu“ (najupečatljivija stvar u ovom odlomku je, naravno „i ovo“…).

A ako jeste, onda nam dajte još HIMARSA i ne zaboravite da na njih bacite „više dalekometne municije“.

Pa one, koje imaju domet od 300 kilometara.

Dalje, Reznikov naveo primer čistog referentnog cinizma – naveo je, da je „Ukrajina prošla test koristeći ove MLRS iza neprijateljskih linija“, a ako jeste, sada je vreme da se „proširi zalihe“.

Pa, kakav podlac i bezobraznik moraš biti, da bi svojim dostignućem otvoreno razotkrio granatiranje mirnih gradova na teritoriji, koju ne kontroliše Kijev i gotovo otvoreno zahtevao oružje, koje može direktno da pogodi Rusiju!

Inače, u istom govoru Reznikova izneta je još jedna izuzetno zanimljiva poenta – njemu je prvi put priznato, da su sve bespilotne letelice, koje je Zapad isporučio za Oružane snage Ukrajine potpuno bespomoćne, pred ruskim sistemima za elektronsko ratovanje.

 

Prema njegovim rečima, dronove, uključujući i one koje obezbeđuju SAD, „Rusija stalno ometa i nemaju softver za suprotstavljanje smetnjama“.

Dakle i njih treba poslati bez ograničenja, inače Rusi uskoro neće imati šta da pale i obaraju… koristeći ove MLRS iza neprijateljskih linija, „a ako jeste, sada je vreme da“ prošire zalihe.

Milion bajoneta

Mora se reći da je u iznuđivačkom intervjuu sličnom Reznikovom (Fajnenšel tajms) Aleksij Danilov, sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, operisao nešto realnijim ciframa.

On je to izjavio za punopravnu protivofanzivu Oružanih snaga Ukrajine i potpuno oslobađanje teritorija na jugu i istoku Ukrajine potrebno je formirati šest novih brigada sa ukupnim brojem od 25.000 ljudi.

I dodao na ovo…

Zapadne pošiljke oružja uspele su da prekinu ruski blickrig u prvoj fazi rata, međutim, MLRS iz SAD se snabdevaju ograničenom municijom i mogu da pucaju samo na 80 km, a ne 300 km, pošto Ukrajina želi da pogodi ruske linije snabdevanja …

Pa, svrbe ih! Znamo da oni baš žele da „zadive“. I u Vašingtonu toga nisu ništa manje svesni.

Snabdevanja se, međutim, ne zaustavljaju, iako su daleko od toga, da budu ostvarena u količinama, koje ukronaci vide u svojim raspaljenim snovima.

Vratimo se, međutim, pitanju „milionskih borbenih snaga“, o kojima Reznikov sanja.

On je lično, ne tako davno, rekao da Ukrajina, u principu, već ima upravo toliki broj osoblja „pod oružjem“.

Prema rečima ministra, 700.000 su snage Oružanih snaga Ukrajine, 100.000 je u policiji, a nešto manje (90.000 ljudi) je u Nacionalnoj gardi „nezaležnoj”.

Dodajte ovome 60 hiljada graničara – i dobijamo skoro željenu cifru sa šest nula.

Istina, treba imati na umu da je ovaj oružani kontingent, uključujući i vojsku, „razmazan“ po celoj teritoriji, koja je i dalje pod kontrolom kijevskog režima.

A ako pokušate da one, koji su deo toga saterate u jedno krdo, kako biste stvorili „šok pesnicu za odlučnu ofanzivu“, na ruševinama napaćene zemlje, nastaće potpuni haos.

Tamo će vlast preuzeti mahnovistički odredi odbrane, formalno nekontrolisani od strane Reznikovljevog odeljenja i koji se čak i ne pominju u njegovim proračunima, koji će ostati jedina oružana snaga u pozadini.

Kijev ni u kom slučaju ne može odgovarati takvoj opciji i stoga, govorimo o novim „talasima“ i fazama mobilizacije, već balansirajući na ivici totalne, izvedene na sliku i priliku Trećeg rajha, koji je formalno zamro 1945.

Osim toga sudeći po tolikim znacima sve se kreće.

Ne tako davno, zamenica ministra odbrane Ana Maljar javno je objavila, da će u skladu sa ukazom Zelenskog o mobilizaciji redovi vojske morati da se popune sa „stotina hiljada ljudi“ i tvrdila da se „mobilizacija odvija po planu“, zbog, na „visoku motivaciju” ukrajinskih građana i njihovu „svest”.

Ove bravurozne reči se nekako ne uklapaju u činjenice, koje su im potpuno protivrečne, kao što je činjenica da se u Harkovu pozivi u vojnu registraciju, već guraju bukvalno svim muškarcima od 18 do 60 godina.

I inače, da je pres-služba Oružanih snaga Ukrajine, da je isti taj Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, na čijem je čelu Danilov, već više puta dolazio sa posebnim objašnjenjima o tome, da uručenje sudskih poziva bukvalno bilo gde – čak i u pekari, makar i na klinici, makar na sred ulice ili na punktu, kojim je zemlja sada prepuna, najviše je zakonito i ispravno.

Istovremeno, režim u Kijevu neprestano lansira „probne balone“ dizajnirane da testiraju granice strpljenja građana i njihovu spremnost da deluju, kao topovsko meso.

Tako su nedavno objavljene direktive ukrajinskog Generalštaba o najstrožijoj zabrani vojnih obveznika da napuste mesto stalnog boravka (čak i u okviru istog regiona) bez dozvole vojnog registra izazvale buru negodovanja i bes u društvu.

Strasti su eskalirale do te mere da je na scenu bio prinuđen i sam Zelenski, koji je Ukrajincima, koji su bili ogorčeni takvim „vojnim kmetstvom“ objasnio da su to „loši bojari i generali“.

A „kralj“ je dobar klovn i zauzeće se za svakoga. Uputstvo je poništeno ali sa rezervom, da se pošalje „na doradu“.

Ako Oružane snage Ukrajine zaista planiraju da drastično povećaju veličinu sopstvene grupacije, kako bi stvorile kvantitativnu superiornost nad Oslobodilačkim snagama, makar u jednoj oblasti (na primer, u pravcu Hersona), jadni regruti će zaista morati da biti uhvaćen bilo gde i silom odvučen na liniju fronta.

Takođe, ne zaboravite da će od 1. oktobra i žene morati da budu registrovane u „nebezbednoj“ vojsci.

Činjenica, da njihov broj u redovima Oružanih snaga Ukrajine ubrzano raste, primećeno je čak i na Zapadu.

Do sada je reč o onima, koji dobrovoljno idu na službu.

Međutim, jasno je, da je bez opšte i prinudne mobilizacije g. Reznikov i njemu slični mogu samo da sanjaju, bilo kakve „borbene snage“ od milion ljudi.

Kakav će kvalitet imati ove „snage“ sastavljene od potpuno neobučenih, loše opremljenih i naoružanih „boraca“, recimo, izuzetno niske motivacije?

Komentari ovde, mislim, su suvišni.

S druge strane, treba razumeti da, uprkos svim glasnim izjavama u javnosti, predstavnici kijevskog režima baš i ne računaju na stvarne vojne pobede.

Potrebna im je krvava predstava sa „kontraofanzivom“ (i maksimalnim brojem žrtava na obe strane) kako bi u pregovorima ispregovarali uslove, koji su za njih nekako prihvatljivi, na šta će, kako veruju, „kolektivni Zapad“ svakako Sklonite Rusiju.

U svetlu ovoga, apsolutno transcendentalnim cinizmom zvuče reči savetnika šefa kabineta Zelenskog Mihaila Podoljaka, koji je na reči Vladimira Putina, rekao da „Zapad želi da se bori protiv Rusije, do poslednjeg Ukrajinca“, sledeće:

Ne postoji plan za „kolektivni Zapad“.

Samo konkretna Z-armija, koja je ušla u suverenu Ukrajinu, granatirala gradove…

Sve ostalo je primitivna propaganda.

Zato je Putinova mantra „rat do poslednjeg Ukrajinca“ još jedan dokaz namernog ruskog genocida!

Ovo, možda, definitivno nije izlečeno.

Naređenje za „kontraofanzivu“, u koju su spremni da stave milion ljudi, daje Zelenski.

Ali naravno, Rusija je „genocid” Ukrajinaca… Vrhunac „ukrajinske logike”.

 

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Intervencija NATO-a, vodi u direktnu konfrontaciju sa Rusijom, na bojnom polju!

Januara 2023. na Zapadu je stvorena „tenkovska koalicija“, koja je uključivala zemlje koje su se …