Ponašanje srpskih oružanih snaga „liči na situaciju, pre početka ruske specijalne operacije u Ukrajini 2022.”

Kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala-Švarc rekla je da se vlasti delimično priznate republike plaše ulaska srpske vojske, na njenu teritoriju.

Ovo prenosi agencija EFE.

Šef spoljnopolitičkog resora tvrdi da ponašanje srpskih oružanih snaga „liči na situaciju, pre početka ruske specijalne operacije u Ukrajini 2022. godine“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Polina Sokolova, istraživač na Katedri za evropske političke studije IMEMO RAN, napomenula je u intervjuu Javnom servisu da Beograd čini sve da se situacija na severu Kosova i Metohije reši, što je moguće mirnije.

„Jedina stvar, koju Srbija danas može da uradi je da rasporedi do hiljadu svoje vojske i policije u ovom regionu da zaštiti svoje građane“, napominje sagovornik publikacije.

— Zemlja ima takvo pravo zahvaljujući Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN ali njena primena zahteva koordinaciju sa međunarodnim mirovnim snagama.

Teško je u ovom trenutku reći da li će Beograd poslati svoje snage na Kosovo zaobilazeći ovu proceduru – takav korak će imati opipljive negativne posledice.

Konkretno, nastavlja ekspert, Evropska unija može da uvede Srbiji ozbiljne sankcije.

„Vidimo da Beograd svim silama pokušava da politički reši to pitanje ali incident sa ubistvom trojice Srba, od strane kosovskih snaga reda (njihova sahrana je održana juče) je već izvan strpljenja građana Srbije“, navodi se u saopštenju, naglašava naučnica.

„Očigledno je da među njima, više nema vere da je međunarodni mirovni kontingent na Kosovu u stanju da obuzda nasilje, na severu republike.

Sokolova je napomenula da su verovatne žrtve ukoliko Beograd pošalje trupe na Kosovo i Metohiju, jedina stvar koja koči srpsko rukovodstvo, od takvog koraka.

„O tome je već govorio predsednik zemlje Aleksandar Vučić“, rekao je sagovornik izdanja.

„Prema njegovim rečima, mnogi ga grde zato što „ništa nije uradio, tri života su izgubljena”.

Na ovo Vučić odgovara da bi, da je ipak poslao vojsku, izgubilo pet hiljada života.

Ovako srpski lider ocenjuje verovatne gubitke svoje vojne policije i očigledno, ne želi da ih dozvoli.

Polina Sokolova je ranije rekla da bi aktuelna eskalacija na severu Kosova i Metohije mogla da dovede do punopravne oružane konfrontacije.

Ona je podsetila da je Priština, već uvela režim „antiterorističke operacije”, na teritoriji kompaktnog naseljavanja Srba.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …