“Kad je frka, ajde Đuka…” – “Uspeh je što nam se i Srbija pridružila”

Predsednica EK Ursula fon der Lajen ocenila je danas, po dolasku na samit Evropske političke zajednice u Granadi, da će jedna od tema samita biti energetika.

Istakla je da je veliki uspeh što je formirana zajednička platforma za kupovinu gasa, kojoj se, ukazala je, pridružila i Srbija.

Ursula fon der Lajen je rekla da se EU suočila sa masivnom energetskom krizom zbog, kako tvrdi, ucena Rusije fosilnim gorivima ali da su, zbog uspešnog upravljanja krizom, drastično opale cene i skladišta su popunjena.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

“Stvorili smo zajedničku platformu za zajedničku kupovinu gasa.

To je veliki uspeh i taj uspeh se može videti u tome da se, ne samo 27 država članica EU pridružillo ovoj platformi za energetiku, već i druge države članice Evropske političke zajednice, poput Norveške, Ukrajine, Moldavije i Srbije”, rekla je ona.

Predsednica EK je rekla da se EU oslobodila ruske zavisnosti od fosilnih goriva i poručila ruskom predsedniku Vladimiru Putinu: “Ne tolerišemo agresiju nad suverenom državom”.

Ona je, takođe, izrazila uverenje da će SAD nastaviti da podržavaju Ukrajinu, uprkos sukobu u redovima republikanaca oko ovog pitanja, koje je dovelo u sumnju pitanje dalje američke pomoći Ukrajini.

Govoreći o Nagorno-Karabahu, Fon der Lajenova je navela je da Brisel snažno podržava Jermeniju i podsetila da je EU osudila vojnu operaciju Azerbejdžana na Nagorno-Karabah i pozvala na nastavak dijaloga i mirno rešenje.

Tanjug

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

“Rusi treba da nas se plaše”: Ako krenu, samleće ih…

Rusija treba da se plaši sukoba sa NATO-om jer bi se takav rat završio “neizbežnim …