Marija Zaharova: Ako nemački državljanin Šmit, pokuša nešto protiv Srba, smatraćemo to provokacijom!

“Istakla je da “nelegitimni visoki predstavnik nema nikakva vanredna izvršna ovlaštenja u smislu Aneksa 10 Mirovnog sporazuma i odgovarajućih odluka konferencija o implementaciji Mirovnog sporazuma”.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ponovo je negirala ulogu Kristijana Šmita u BiH i istakla da on nema legitimitet neophodan za obavljanje funkcije visokog predstavnika.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

“Nemački državljanin Krstijan Šmit ne može se smatrati visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu, budući da Savet bezbednosti UN nije usvojio rezoluciju kojom se on imenuje na ovu funkciju – takav rusko-kineski nacrt rezolucije je blokiran”, rekla je Zaharova u intervjuu za TASS, koji je Ambasada Rusije u Sarajevu prenijela na svom zvaničnom Fejsbuk-profilu.

Zaharova ističe da odluka “o imenovanju Šmita” koju su 27. maja dali akreditovani ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za implementaciju Mirovnog (Dejtonskog) sporazuma za Bosnu i Hercegovinu (UO PIC) u Sarajevu nije dovoljna”.

“U nedostatku izražene međunarodne podrške i, što je od posebnog značaja, konsenzusa unutar same Bosne i Hercegovine, Šmit nema legitimitet neophodan za obavljanje funkcije visokog predstavnika.

Rusija je bila primorana da suspenduje učešće na sastancima Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira koji se održavaju u Sarajevu pod predsedavanjem samoimenovanog visokog predstavnika”, kazala je Zaharova.

Istakla je da “nelegitimni visoki predstavnik nema nikakva vanredna izvršna ovlaštenja u smislu Aneksa 10 Mirovnog sporazuma i odgovarajućih odluka konferencija o implementaciji Mirovnog sporazuma”.

“Prijetnje Kristijana Šmita da će iste upotrebiti protiv nepoželjnih za njega predstavnika naroda BiH nisu ništa drugo do želja za zavaravanjem. Svaki pokušaj upotrebe represivnog instrumentarija treba smatrati provokacijom”, navela je.

“Očigledna je apsurdnost situacije u kojoj se stranac, koga ne biraju građani BiH, po svom nahođenju meša u unutrašnje stvari zemlje, ne snosi nikakvu odgovornost za svoje postupke i zamjenjuje zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast”, rekla je Zaharova za TASS.

Zaharova je rekla da u “ovim uslovima, srpski narod, kao jedan od tri ravnopravna državotvorna naroda Bosne i Hercegovine, s pravom odbija da prizna Šmita.

“Visoki predstavnik nije odgovoran čak ni sudovima – ni domaćim ni međunarodnim.

U evropskoj demokratskoj zemlji, kakva i jeste BiH, ne bi trebalo da bude mesta za takvu strukturu, čije su aktivnosti suprotne principima vladavine prava”, navela je portparolka ruskog MIP-a.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Podsetila je da je Upravni odbor još 2006. godine doneo temeljnu odluku o gašenju Kancelarije visokog predstavnika (OHR), a 2008. godine usaglašen je Program „5+2″ koji je potrebno prilagoditi promenjenoj stvarnosti.

Učešće međunarodne zajednice u postkonfliktnom procesu stabilizacije u BiH u smislu Poglavlja VII Povelje UN-a zahteva, ističe Zaharova, izbalansiran pristup proceni stanja u zemlji i faktora njenog razvoja.

“Kontraproduktivna su nastojanja OHR-a i spoljnog prisustva u BiH da za pogoršanje unutrašnje političke klime okrive Republiku Srpsku i njene legalno izabrane predstavnike”, navela je Zaharova.

Istakla je i da BiH treba “osloboditi protektorata”:

“Napori međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini moraju biti usmereni na oslobađanje te suverene i nezavisne evropske države od spoljnog protektorata u vidu visokog predstavnika.

Kako pokazuju nedavna dešavanja u BiH, isti u sve većoj mjeri postaje faktor destabilizacije situacije u zemlji”, istakla je Zaharova.

Zaharova: NATO i dalje bez odgovora na predloge Moskve za dijalog

Moskva je poslala NATO-u brojne predloge za dijalog o bezbednosti, ali tek treba da dobije odgovor, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova za kanal “Raša tudej” na nemačkom jeziku.

Ona je rekla da Rusija “zna šta su bezbednosna pitanja”, te da zato stvara oružane snage i poziva zapadne partnere da se uključe u razgovore o načinima da se svet učini bezbednijim i stabilnijim mestom i da se spreče sukobi i mirno reše problemi.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

“Koliko smo predloga poslali našim zapadnim partnerima putem Severoatlantskog saveza i koliko smo odgovora dobili?

Poslali smo brojne predloge, a nismo dobili nijedan odgovor”, naglasila je Zaharova.

Zaharova je istakla da su pokušaji Zapada da okrivi Rusiju zbog razmeštanja vojske na granicu sa Ukrajinom “ništa drugo do propaganda”.

Ona je napomenula da bi zapadni mediji, umjesto postavljanja pitanja o položajima ruske vojske, trebali da se usredsrede na brojnost NATO snaga u Ukrajini i količinu oružja koje je Alijansa obezbedila toj zemlji u poslednjih nekoliko godina.

Zaharova je skrenula pažnju i na brojne vojne vežbe koje je NATO izvršio u Crnom moru, kao i na to da je Alijansa proglasila Rusiju neprijateljem.

Prema njenim rečima, Rusija je Americi predala spisak od najmanje pet slučajeva provokativnih postupaka koje su protiv civilnih aviona počinile letelice Ratnog vazduhoplovstva SAD iznad Crnog mora, preneo je TASS.

“Naši zapadni partneri treba time da se pozabave, umesto što su zabrinuti zbog Rusije, suverene zemlje koja ima svoje oružane snage na sopstvenoj teritoriji”, dodala je Zaharova.

Tanjug

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

EU već upumpava oružje! Zastrašujuća najava: Pretvoriće nas u bojno polje!

Evropska unija “pumpa” Moldaviju oružjem, kako bi je pretvorila u bojno polje, izjavio je moldavski …