Mosad priznao: Hamas nas je nadigrao, a naša vojska potom napravila ogromne greške… – VIDEO

Iz bezbednosnih struktura Izraela stižu prva pojašnjenja o razlozima, zbog kojih je Hamas marširao i sejao smrt satima, bez pravog odgovora.

Nezvanično, agenti Mosada opravdavaju svoju ulogu. Svodi se na to da takvo iracionalno ponašanje niko ne bi mogao, tek tako lako da predvidi.

Kao što Amerikanci nisu mogli da poveruju da će muslimanski fundamentalisti Al Kaide da otmu avione i da ih zabijaju u tornjeve, tako ni izraelski analitičari izgleda nisu očekivali da bi militanti Hamasa mogli da napuste ograđenu teritoriju Gaze paraglajderima.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Dok je većina još spavala, oko 6:30 ujutro, militanti Hamasa poslali su dronove da onesposobe neke od mobilnih komunikacionih kanala koje koristi izraelska vojska i neke od nadzornih tornjeva duž granice.

Tako su neutralisani dežurni vojnici koji su iz daljine pratili kamere.

Bespilotne letelice su uništile i mitraljeze na daljinsko upravljanje koje je Izrael, uz veliku pompu, postavio na granična utvrđenja.

To je Hamasovim napadačima olakšalo da priđu ogradi, koja okružuje Gazu, i da buldožerima prošire rupe i tako omoguće prolaz džipovima sa naoružanim militantima.

Iz Mosada kažu da su neposredno pre nego što su palestinski militanti u zoru napali teritoriju Izraela i započeli krvavi napad na tamošnje kibuce i vojna imanja, obaveštajne službe uočile pojačanu aktivnost na delu komunikacionog kanala palestinskih militanata iz Gaze.

Ali to je već bilo kasno za pravovremenu reakciju.

Nešto se sumnjivo dešavalo, priznaju obaveptajni agenti, to je bilo jasno, pa je poslato upozorenje izraelskim trupama na granici sa Gazom.

Na to upozorenje nije bilo reakcije, iz još neutvrđenog razloga, izjavila su za američki dnevnik „Njujork tajms” dvojica visokih članova izraelske obaveštajne službe.

Prvog dana napada, u subotu, bilo je jasno da je neko u Izraelu, militarizovanoj zemlji sa jednom od najmoćnijih armija, najboljim obaveštajnim službama na svetu i dugim iskustvom opstanka među neprijateljskim susedima, tempirao kada bi mogao da dođe do masakra više od 1.000 civila i vojnika na jugu zemlje.

„Izraelski 11. septembar“, kako ga nazivaju tamošnji političari,  je pod istragom. ko, kako i zašto – još traje.

Da li su vojnici na čijim stražama je granica probijena na tridesetak mesta uopšte dobili poruku?

Da li su je pročitali?

U svakom slučaju, veliki deo krivice pada na Mosad, agenciju sa godišnjim budžetom od tri milijarde dolara i 7.000 zaposlenih.

Prema brojkama, to je druga najveća špijunska agencija na svetu.

Poznato je da ima doušnike među militantnim palestinskim službama i u neprijateljskim zemljama kao što su Liban, Sirija i Iran.

Nekoliko sati sve je bilo u neredu dok je Hamas pljačkao deo Izraela od 80 kvadratnih kilometara.

Pa čak i kada su oterani nazad u Gazu ili likvidirani trećeg dana, nastavljen je baraž izraelskih naselja iz te palestinske enklave.

Četiri zvaničnika izjavila su za Njujork tajms” da prve analize napada Hamasa ukazuju na višestruke neuspehe na izraelskoj strani, što su napadači iskoristili.

Politika

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …