NATO: “Napašće! Putin će iskoristiti zimu”!

Generalni sekretar NATO je rekao da Oružane snage Ukrajine “iznova i iznova premašuju očekivanja”.

Napominjući da je Ukrajina vratila pod svoju kontrolu 50 odsto teritorija, koje je Rusija zauzela.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas u Briselu da se ruski predsednik Vladimir Putin “ponovo priprema da iskoristi zimu kao oružje u ratu”, tako što će napasti energetsku infrastrukturu u Ukrajini.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Stoltenberg je to rekao u obraćanju nakon 16. sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u Ramštajn formatu u Briselu.

On je istakao da se to mora sprečiti, kao i da bi jačanje kapaciteta Ukrajine u sferi protivvazdušne odbrane mnogo značilo u tom smislu, preneo je Rojters.

On je dodao da će NATO pružiti još pomoći Ukrajini u vidu zimske odeće, goriva, medicinske opreme i instrumenata, opreme za deminiranje, kako bi se stanovništvu pomoglo da izdrži još jednu tešku zimu, objavljeno je na sajtu Alijanse.

Saveznici su na sastanku razmotrili i prioritete Ukrajine na njenom putu ka članstvu u NATO, uključujući dugoročnu interoperabilnost sa Alijansom i nabavku opreme za odbranu.

Stoltenberg je pozdravio najave saveznika da će dati dodatnu pomoć Ukrajini, uključujući lovce F-16, kao i municiju za protivvazdušnu odbranu.

U međuvremenu je saopšteno da SAD izdvajaju sredstva za novi paket pomoći Ukrajini. Ministar odbrane Lojd Ostin najavio je da će SAD izdvojiti 200 miliona dolara pomoći.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ranije danas je od NATO saveznika zatražio još oružja kako bi njegova zemlja prebrodila još jednu ratnu zimu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da se svi saveznici slažu da će Ukrajina postati članica NATO-a.

“Treba da stvorimo dugoročnu osnovu koja će obezbediti da se istorija ne ponovi. Svi saveznici su saglasni da će Ukrajina postati članica NATO-a.

Na našem samitu u Viljnus u julu, predstavili smo program koji ima za cilj da obezbedi punu kompatibilnost Oružanih snaga Ukrajine sa članicama NATO.

I stvorili smo Savet NATO-Ukrajina, u kojem su saveznici i Ukrajina ravnopravni”, rekao je generalni sekretar NATO-a.

On je naglasio da Oružane snage Ukrajine “iznova i iznova premašuju očekivanja”, napominjući da je Ukrajina vratila pod svoju kontrolu 50 odsto teritorija koje je Rusija zauzela od februara 2022. godine.

RT Balkan

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …