Vang Ji: Akcije Izraela prevazišle samoodbranu!

Akcije Izraela su prevazišle samoodbranu i trebalo bi da prestane kolektivno kažnjavanje stanovnika Pojasa Gaze, rekao je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji u telefonskom razgovoru sa saudijskim kolegom Fejsalom bin Farhanom.

„Kina se protivi i osuđuje sve akcije koje štete civilima, jer su protivne ljudskoj savesti i krše osnovne norme međunarodnog prava”, rekao je Vang Ji, a saopštilo kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

On je naglasio da Izrael treba ozbiljno da sasluša pozive međunarodne zajednice i generalnog sekretara UN i da zaustavi kolektivno kažnjavanje stanovnika Pojasa Gaze, prenosi agencija RIA Novosti.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema njegovim rečima, sve strane moraju da se uzdrže od akcija koje bi mogle da dovedu do eskalacije, kao i da se što pre vrate za pregovarački sto.

Kina smatra da istorijska nepravda prema Palestini, koja traje više od pola veka, ne može da se nastavi, dodao je Vang Ji, naveo je Tanjug.

Naveo je da Kina trenutno blisko sarađuje sa svim stranama na promovisanju primirja i okončanju rata.

Prema njegovim rečima, glavni prioritet je obezbeđenje bezbednosti civilnog stanovništva, brzo otvaranje kanala humanitarne pomoći i zaštita osnovnih potreba stanovništva Pojasa Gaze.

Vang Ji je naglasio da sve zemlje koje se zalažu za mir i promovišu pravdu treba da govore i jasno zahtevaju brzu implementaciju plana „Dve države za dva naroda”.

Farhan je rekao da se Saudijska Arabija protivi prinudnom preseljenju stanovnika Gaze van regiona i izrazio nadu da će međunarodna zajednica raditi zajedno na sprečavanju širenja sukoba na druge zemlje.

U međuvremenu, kineski državni medij CGTN prenosi da će naredne nedelje specijalni kineski izaslanik za Bliski istok, Džai Jun posetiti taj region zbog najnovijeg konflikta između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas.

On je za CGTN rekao da će „dodatno ojačati koordinaciju sa svim stranama u cilju postizanja prekida vatre, zaštite civila, deeskalacije i unapređenja mirovnih pregovora”, prenosi Rojters.

Politika

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

The Washington Post: “Znaš ono kao pomoć Ukrajini, a nije pomoć Ukrajini, već Americi”!

Donošenje paketa vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu zapravo je usmereno, na otvaranje novih radnih …