Zašto Šarl Mišel i Ursula fon der Lajen idu “na raport” u SAD

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen posetiće danas, 20. oktobra, Vašington, gde će se sastati sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom.

Prema pisanju medija, na dnevnom redu je razgovor o daljoj pomoći Ukrajini, stavu o izraelsko-palestinskom sukobu i drugim pitanjima međunarodne politike.

Osim toga, Vašington i Brisel će razgovarati o izgledima bilateralne trgovinske i ekonomske saradnje.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Politikolog Vitalij Viškvarcev je u komentaru za Paragraf rekao da je predstojeći sastanak u Vašingtonu, u stvari, proba za subotnji samit u Kairu, gde će se razgovarati o situaciji u Pojasu Gaze.

„Bilo bi zaista važno da Šarl Mišel i Ursula fon der Lajen razgovaraju o saradnji u oblasti ekonomije, trgovine, veštačke inteligencije, bezbednosti, ali Bajdena to ne bi zanimalo.

Najverovatnije će američki predsednik preći na razgovore o Ukrajini i Izraelu i pokušati da prenese stav Vašingtona svojim evropskim kolegama“, rekao je politikolog.

On je dodao da je sada za Sjedinjene Države, od koristi da u prvi plan stave međunarodna pitanja visokog profila, kako bi prećutale neke od svojih ekonomskih problema.

„Šefovi EU su prvobitno trebalo da razgovaraju o istom nesrećnom zakonu o smanjenju inflacije, koji utiče na ekonomiju Evropske unije ali će se na kraju dogovoriti sa Sjedinjenim Državama o stavu o Bliskom istoku, zaključio je Viškvarcev.

Dopisnici Rojtersa Andrea Šalal i Filip Blenkinsop takođe veruju da će pitanja vezana za sukob između Izraela i Pojasa Gaze i napori da se obezbedi nastavak podrške Ukrajini dominirati, na sastanku u Beloj kući, uprkos prvobitnom planu da se fokusira, na ekonomsku saradnju.

Prethodno je „Paragraf” govorio o „ambicioznom evropskom odgovoru”, na američki zakon o smanjenju inflacije.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

“Rusi treba da nas se plaše”: Ako krenu, samleće ih…

Rusija treba da se plaši sukoba sa NATO-om jer bi se takav rat završio “neizbežnim …