Rusija će do kraja godine postati drugi najveći trgovinski partner Kine!

Saobraćaj između Moskve i Pekinga mogao bi da premaši 200 milijardi dolara, do kraja godine, sugerisao Igor Sečin.

Moskva je na putu da postane najveći spoljnotrgovinski partner Pekinga, posle SAD, izjavio je izvršni direktor Rosnjefta Igor Sečin, na rusko-kineskom energetskom poslovnom forumu u Pekingu ove nedelje…

Kina je najveći trgovinski partner Rusije više od jedne decenije, dok je Moskva ove godine zauzela četvrto mesto na listi Pekinga ali ovogodišnji porast bilateralne trgovine signalizira promenu na rang listi, rekao je on.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Ako se takva bilateralna trgovinska dinamika nastavi, Rusija bi mogla da postane drugi najveći trgovinski partner Kine posle SAD u narednim godinama“, rekao je Sečin, napominjući da bi to Rusiju stavilo ispred Japana i Južne Koreje.

Obe zemlje su zabeležile nagli pad bilateralne trgovine sa Pekingom, dodao je on.

Sečin je primetio da je trgovinski promet između Rusije i Kine skočio za skoro 30 odsto u prvih devet meseci ove godine, na približno 176 milijardi dolara.

„Postoje svi razlozi da se veruje da će trgovinski promet između naših zemalja ove godine premašiti cilj od 200 milijardi dolara“, rekao je on.

Ukupan promet u poslednjih pet godina porastao je na 660 milijardi dolara, a energija čini više od 75 odsto ruskog izvoza u Kinu, dodao je Sečin.

Šef Rosnjefta je napomenuo da i Kina i Rusija trenutno sprovode „strukturnu reorganizaciju privrede pod pojačanim spoljnim pritiskom“, misleći na sankcije koje su uvele zapadne zemlje, a koje su u velikoj meri usmerene na Rusiju ali i delimično na kineske kompanije, posebno u tehnološkom sektoru.sfera.

„Uveren sam da će sadašnji model kineske ekonomije biti još otporniji, na spoljne šokove i da će omogućiti Kini da pređe u novu fazu razvoja, na duži rok“, rekao je Sečin.

On je naveo da se Rusija, sa svoje strane, uspešno izborila sa izazovima zapadnih sankcija uvedenih Moskvi u vezi sa sukobom u Ukrajini.

„Brzi razvoj obostrano korisnih trgovinskih odnosa između Rusije i Kine izaziva zabrinutost i kritike naših konkurenata.

Ovo pokazuje da smo izabrali pravi pravac delovanja.

Bilo bi ispravno rusko-kineske odnose opisati kao „partnerstvo orijentisano na budućnost“, dodao je on.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta je Fon der Lajen radila na istočnoj granici Finske

Ursula fon der Lajen posetila je istočnu granicu Finske, pregledala ogradu i obećala da će …