Najmanje 2000 dece ubijeno u Gazi!

Izraelski vazdušni napadi ubijaju maloletne osobe “nesiromašno”, saopštila je humanitarna organizacija Save the Children

Najmanje 2.000 dece poginulo je u izraelskom bombardovanju Gaze u proteklih 17 dana, saopštila je dobrotvorna organizacija Save the Children sa sedištem u Velikoj Britaniji…

Dobrotvorna organizacija je citirala podatke Ministarstva zdravlja Gaze kojim upravlja Hamas, koje je u ponedeljak saopštilo da je najmanje 5.087 ljudi ubijeno u izraelskoj opsadi enklave, uključujući najmanje 2.055 dece.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Hiljade domova i desetine igrališta, škola, bolnica, crkava i džamija oštećeno je ili uništeno u Gazi“, saopštili su iz Save the Children.

„Najmanje 4.600 dece je povređeno prema izveštaju Ministarstva zdravlja [Gaze] – neka su sa mučnim opekotinama, izgubljenim udovima i drugim užasnim povredama od eksplozije.

Tvrdi se da izraelski vazdušni napadi „ubijaju i ranjavaju decu neselektivno“.

Pored 2.055 dece za koje se tvrdi da su ubijeni u Gazi, dobrotvorna organizacija je takođe primetila izveštaje izraelskih medija u kojima se kaže da je „još 27 dece ubijeno u Izraelu“.

Izrael je započeo bombardovanje Gaze bez presedana u znak odmazde za iznenadni upad palestinske militantne grupe Hamas 7. oktobra na njenu teritoriju.

U napadu, tokom kojeg su borci Hamasa uzeli i oko 250 talaca, poginulo je oko 1.400 ljudi, uglavnom civila.

Hamas je u ponedeljak oslobodio dvojicu starijih izraelskih talaca, pošto je povećan pritisak na grupu da oslobodi sve zatvorenike koji se drže u Gazi.

Očekuje se da će Izrael narednih dana pokrenuti kopnenu ofanzivu na enklavu, kao deo obećanja premijera Benjamina Netanjahua da će iskoreniti Hamas.

„Sa povećanjem broja smrtnih slučajeva, deca su u opasnosti i preplašena“, rekao je Džejson Li u saopštenju Save the Children.

„Deca su ubijana i povređena u svakoj većoj eskalaciji, a da ne pominjemo da trpe ozbiljne dugoročne posledice po mentalno zdravlje. Nikada nisu izašli nepovređeni.”

Li je dodao da se prekid vatre mora odmah dogovoriti, insistirajući da je “jedini način da se istinski zaštite životi dece zaustavi ovo nasilje”.

Na drugom mestu u svom saopštenju, Save the Children je upozorio na dalju humanitarnu katastrofu u Gazi, rekavši da je više od milion dece “zarobljeno usred zone aktivnog sukoba” bez bezbednog izlaza.

Mnogi nemaju pristup lekovima i odgovarajućoj nezi nakon što je Izrael prekinuo struju koja snabdeva vitalnu zdravstvenu infrastrukturu, dodala je agencija.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Blinken “otkrio Ameriku”: Kina radi za Rusiju!

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je Kina „dobavljač broj jedan” za ruski …