Izrael će blokirati vize za zvaničnike UN-a!

Do sukoba je došlo nakon što je Antonio Gutereš rekao da se napad Hamasa nije dogodio, “bez razloga”.

Izrael je najavio da će odbiti zahteve za vize zvaničnicima UN, kao odmazdu, zbog komentara generalnog sekretara organizacije Antonija Gutereša, koji je ove nedelje rekao da napad koji je Hamas pokrenuo 7. oktobra, nije bio bez razloga.

„Zbog Guteresovih primedbi, nećemo izdavati vize predstavnicima UN“, rekao je u sredu izraelski ambasador u UN Gilad Erdan, za Armijski radio.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Već smo odbili vizu za podsekretara za humanitarna pitanja Martina Grifitsa. Došlo je vreme da ih naučimo lekciju”.

Izraelski diplomata je na X-u (bivši Twiter), naveo da je Guteres „izrazio opravdanje za terorizam i ubistvo”.

Erdanovi komentari dolaze usred Guteresovog govora pred 15-članim Savetom bezbednosti u utorak, tokom kojeg je izgleda kritikovao Izrael, zbog naređenja evakuacije civila iz severne Gaze, na jug enklave.

Šef UN je rekao da se napad Hamasa ranije ovog meseca, u kojem je poginulo oko 1.400 ljudi, većinom civila, nije dogodio „bez razloga“ i da je palestinski narod „podvrgnut teškoj okupaciji, već 56 godina“.

Gutereš je takođe naveo da je odgovor Izraela, na napad zapravo predstavljao “kolektivno kažnjavanje” palestinskog naroda, što je ratni zločin prema odredbama Ženevske konvencije.

Al Džazira je izvestila da, iako je veliki broj zemalja podržao Guterresov „veoma izbalansiran pristup“, Izrael je bio „besan“ i tvrdi da je ta izjava samo poslužila, kao opravdanje za napad palestinske militantne grupe.

Izraelski zvaničnici su takođe pozvali Gutereša da podnese ostavku.

Gutereš je rano u sredu objavio odlomak svog govora na društvenim mrežama u očiglednom pokušaju da pokaže da je kritikovao i Izrael i Hamas zbog njihove uloge u krizi.

„Tuga palestinskog naroda ne može opravdati strašni napad Hamasa“, napisao je Gutereš, na X-u.

„Ovi strašni napadi ne mogu opravdati kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda.

Tokom govora kasnije u toku dana, Gutereš je novinarima tvrdio da je njegov govor u Savetu bezbednosti bio iskrivljen.

„Šokiran sam pogrešnim tumačenjem nekih mojih jučerašnjih izjava u Savetu bezbednosti, kao da sam opravdavao terorističke akte Hamasa.

Pojas Gaze, pod opsadom je bio izložen vazdušnom bombardovanju, bez presedana, od strane izraelskih snaga u nedeljama, nakon napada Hamasa 7. oktobra.

Prema nedavnim procenama Ministarstva zdravlja Gaze kojim upravlja Hamas, najmanje 5.700 ljudi je umrlo, u toj oblasti.

Organizacija za pomoć sa sedištem u Velikoj Britaniji Save the Children saopštila je ove nedelje da je više od 2.000 dece umrlo u Gazi, od početka ponovnog sukoba.

Oko milion ljudi, nešto manje od polovine stanovništva Gaze, raseljeno je tokom nasilja, saopštile su UN, ranije ovog meseca.

Očekuje se da će Izrael pokrenuti kopnenu ofanzivu u Gazi u narednim danima ili nedeljama, nakon obećanja premijera Benjamina Netanjahua da će iskoreniti Hamas.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …