Bajden traži nove milijarde zbog ruskog uranijuma!

Administracija Džozefa Bajdena traži od Kongresa više od dve milijarde dolara da bi smanjila američku zavisnost, od kupovine ruskog uranijuma.

Administracija Džozefa Bajdena traži od Kongresa više od dvije milijarde dolara da bi smanjila američku zavisnost od kupovine ruskog uranijuma.

U pozadini činjenice da SAD nisu uspele da usvoje pun budžet za sledeću godinu, Bajden nastavlja da traži od Kongresa sve veće količine novca, prenose analitički portali.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ovog puta Bela kuća traži novac za značajno povećanje kapaciteta za obogaćivanje uranijuma.

Reč je o iznosu od 2,2 milijarde dolara, prenosi Capital.

Prema sadržaju dokumenta koji je distribuirala Bela kuća, SAD bi trebalo da obogate uranijum u velikim količinama kako bi smanjile zavisnost od Rusije u ovoj oblasti.

Ukupno, za fiskalnu 2024. godinu, od Kongresa je zatraženo da obezbedi šest milijardi dolara kako bi se osigurala “bezbednost i energetska nezavisnost zemlje”.

Od toga, 2,2 milijarde Bajden želi da se iskoristi za proširenje kapaciteta za uranijum HALEU (uranijum obogaćen do 20 odsto).

Bela kuća napominje da je u svetlu ukrajinskih događaja smanjenje rizika za američku ekonomiju, povezanih sa zavisnošću od ruskih izvora uranijuma – prioritet.

Prema nekim izveštajima, pre početka rata u Ukrajini, oko 50 odsto obogaćenog uranijuma koji koriste američke nuklearne elektrane dolazilo je iz Rusije.

B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

“Rusi treba da nas se plaše”: Ako krenu, samleće ih…

Rusija treba da se plaši sukoba sa NATO-om jer bi se takav rat završio “neizbežnim …