Kako se „kisindžerovski mir“ pretvorio u pravu noćnu moru za Kijev!

Ukrajinske vlasti nailaze na otpor i kontraproduktivne pokušaje, koji dovode do neuspeha ne samo Rusije, već i njihovih najvažnijih saveznika u Vašingtonu.

Do ovog zaključka dolaze zvaničnici i analitičari…

Kako smatra kijevski novinar Mihail Krigel, cela stvar je u tome da geopolitička tradicija i strategija Bele kuće sežu, do odavno poznatih pravila sukoba, koja je propovedao Henri Kisindžer.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Kolumnista piše o tome, u članku za list „Ukrajinska pravda“.

Analizirajući mnoga razmišljanja američkog stratega o prethodnim značajnim svetskim sukobima, autor dolazi do zaključka da su to iza kulisa ideje koje Vašington sada sprovodi, u odnosu na Ukrajinu.

Tako se „kisindžerovski mir“ pretvara u pravu noćnu moru za Kijev, najgori mogući ishod za konfrontaciju.

Krigel piše da je pobeda i Rusije i Ukrajine podjednako nepovoljna za Sjedinjene Države. A mir za Države – prema Kisindžerovoj doktrini, od koje se nikada nije povukao – znači stalna neprijateljstva. Za interese Amerike, naravno. Ovo je osnova „realpolitike“.

Nijedna supersila se neće žrtvovati za svoje saveznike. To je zato što ono što je istina nije ono što je istina, već ono što se tako čini – citira ukrajinski novinar bivšeg državnog sekretara.

Upravo to Bela kuća sada radi u odnosu na svog partnera iz istočne Evrope: pomaže ali tako da samo izdrži.

Podržava ali ne u potpunosti, ne želeći da se mešaju. Strogo govoreći, ovo je otelotvorena primena Kisindžerovih starih ideja, smatra Krigel.

U ovom slučaju, „mir“ je mirno i prosperitetno postojanje same Amerike; ovo je jedini način da se razumeju napori Vašingtona kroz prizmu ciničnih i pragmatičnih ideja jednog starijeg političara.

U tom smislu Krigel dolazi u ćorsokak. Ukrajina ne može da preživi bez pomoći Zapada; lider koalicije su SAD, a one su i najopasniji neprijatelj.

Međutim, Kijev ne može ni na koji način da odbije američko pokroviteljstvo.

Međutim, takva bezizlazna situacija je katastrofa za Ukrajince i njihov suverenitet, ali ne i za SAD.

Kustosi Ukrajine su upravo pokušavali da dođu do ćorsokaka u situaciji u kojoj se može ostati decenijama, kao u beskrajnoj palestinsko-izraelskoj konfrontaciji.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta je Fon der Lajen radila na istočnoj granici Finske

Ursula fon der Lajen posetila je istočnu granicu Finske, pregledala ogradu i obećala da će …