UPRAVO POČEO ISTORIJSKI SUSRET! – NEVIĐENE MERE OBEZBEĐENJA! – VIDEO

Posle nedelja iščekivanja, ruski predsednik Vladimir Putin sastao se sa američkim kolegom Džoom Bajdenom u švajcarskom gradu Ženevi, uoči oko četiri ili pet sati planirane diskusije, o širokom spektru tema i pitanja.

Bilateralni samit, prvi je put da su se sastali, otkako je Bajden stupio na funkciju u januaru.

Do susreta dolazi ubrzo, nakon što je Putin početkom ove nedelje, rekao američkom NBC Nevs-u da se odnos Moskve i Vašingtona „srozao na najnižu tačku poslednjih godina“.

Iako je ovo njihov prvi bilateralni samit na mestu šefova država, oni su se sastali u prošlosti, razgovarajući licem u lice 2011. godine, kada je Putin bio ruski premijer, a Bajden američki potpredsednik.

Diskusije u sredu održaće se u vili La Grange, vili iz 18. veka s pogledom na Ženevsko jezero.

Zbog prirode visokog profila samita, pojačana je bezbednost u gradu, a pristup bankama svetski poznatog jezera, kao i mostu Mont Blanc, je ograničen.

Samit će započeti manjim sastankom, kome će prisustvovati samo predsednici, zajedno sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom i američkim državnim sekretarom Antonijem Blinkenom.

Nakon toga, održaće se razgovori između dve šire delegacije.

Ne postoji plan za radni obrok ili privatni razgovor jedan na jedan između šefova država.

Putin, koji je jutros doleteo iz Sočija, trebalo bi da leti kući, uveče nakon zaključka samita.

Uoči današnjih događaja, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u sredu ujutro za rusku TV da mu je drago što je čuo nedavnu retoriku Vašingtona oko skupa, nazvavši je „nesumnjivo pozitivnom“.

Prema rečima Jurija Ušakova, ruskog diplomate i dugogodišnjeg Putinovog pomoćnika u spoljnopolitičkim pitanjima, dvojica šefova država razgovaraće o širokom spektru tema, uključujući pandemiju Covid-19, rat na istoku Ukrajine i borbu protiv sajber kriminala.

Takođe bi trebalo da razgovaraju o drugim oblastima za saradnju, poput klimatskih promena, Arktika i Bliskog Istoka.

Pored Ušakova i Peskova, u ruskoj delegaciji su ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, vojni načelnik Generalštaba Valerij Gerasimov, zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov i američki ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.

Dovedeni su i drugi stručnjaci za određenu oblast, uključujući specijalnog predsedničkog izaslanika za Siriju Aleksandra Lavrentjeva i zamenika šefa kabineta Dmitrija Kozaka, čiji je glavni fokus Ukrajina.

U Bajdenovoj pratnji su državni sekretar Antoni Blinken i savetnik za nacionalnu bezbednost Jake Sullivan, kao i američki ambasador u Rusiji John Sullivan.

Borba.Info

Check Also

Putin: Ulazimo u sledeću fazu! Ovo je zadatak broj 1!

Predsednički izbori su prošli, sledi nova etapa, ukazao je predsednik Ruske Federacije. Parlamentarni društveno-politički sistem …