Kako engleski automobili hvataju “krivinu” da bi stigli do Rusije

Rusija nalazi načine da izbegne sankcije uvedene, zbog rata u Ukrajini tako što uvozi automobile, uključujući i luksuzne marke, kroz bivše države Sovjetskog Saveza, tvrdi Skaj njuz.

Iako je zvanični izvoz britanskih automobila u Rusiju pao na nulu 2022. godine, podjednako je porastao izvoz u njene komšijske države, posebno u Azerbejdžan.

Izvoz britanskih automobila u tu državu je porastao za 1.860 odsto u odnosu na period pre rata, pa je je 2023. godine Britanija izvezla Azerbejdžanu automobile u vrednosti od 273 miliona funti, što je suma slična vrednosti godišnjeg uvoza automobila u Rusiju pre rata, od 330 miliona funti godišnje.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Izvoz Britanije u Azerbejdžan naglo je porastao u istom periodu, kada je naglo porastao izvoz automobila iz Azerbejdžana u Rusiju.

Iz Skaj njuza ističu da ovi podaci, prikupljeni iz britanske glavne institucije za oporezivanje HMRC, ne dokazuju direktno da britanski automobili završavaju u Rusiji ali i da je vlada Britanije zabrinuta zbog ove “sive zone”.

S druge strane, britanska motorna lobi grupa SMMT je navela da proizvođači u potpunosti posluju u skladu sa aktuelnim sankcijama.

“Očigledno postoje veoma bliske ekonomske veze između mesta poput Azerbejdžana, Jermenije i Rusije, koje sede u istoj ekonomskoj zoni.

I zaista, kada vaša roba dospe u tu zonu, izgubljena je vaša mogućnost da je dalje pratite”, rekao je direktor Centra za finansijske zločine i studije bezbednosti Tom Kiting.

Iz kompanije Rols-Rojs, čiji je vlasnik BMW, napomenuli su da prodajom njihovih automobila rukovodi nezavisna globalna mreža dilera koji imaju obavezu da posluju u skladu sa nacionalnim i međunarodnim zakonima.

“Ako je bilo koji novi Rols-Rojsov automobil uvezen u Rusiju, od februara 2022. godine, to je učinjeno bez našeg znanja i podrške”, kazali su iz te kompanije.

Iako ne postoje direktni dokazi, napomenuli su iz Skaj njuza, neobično je to što je Azerbejdžan, kao država od 10 miliona stanovnika i sa BDP-om sličnim Gani, počeo da uvozi iz Britanije više od Austrije, Portugala i Švedske.

Dodaje se da je i ranije pokazano da su i druge komšijske države Rusije, poput Kirgistana i Jermenije, naglo povećale izvoz u tu državu od 2022. godine.

B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …