”Izrael mora poštovati pravila ratovanja”!

“Užasan” napad Hamasa na jevrejsku državu ne opravdava “užas” nanet civilima u Gazi, rekao je Žozep Borel.

Izrael mora da preduzme sve neophodne mere predostrožnosti da izbegne civilne žrtve dok nastavlja vazdušne i kopnene napade u Gazi, na palestinsku oružanu grupu Hamas, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel…

U intervjuu španskom dnevniku El Pais u ponedeljak, Borel, koji je priznao da je „malo na strani Palestinaca“, ponovio je da, iako je osudio Hamasov napad na Izrael, „jedan užas ne opravdava drugi“, misleći na nemilosrdno bombardovanje enklave.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Visoki diplomata EU rekao je da je podsetio izraelske zvaničnike da „rat ima svoja pravila“ i da „bombardovanje mora uzeti u obzir žrtve koje izazivaju“, rekavši, nakon toga da je humanitarna situacija u Gazi strašna.

Nakon napada Hamasa, Izrael je najavio „potpunu opsadu” enklave, dok je samo nekoliko kamiona sa humanitarnom pomoći bilo dozvoljeno da uđe u Gazu iz Egipta.

U međuvremenu, Borel je izrazio nesigurnost u vezi sa izraelskim tvrdnjama da su teški udari na zgrade u Gazi imali za cilj da unište skrivene podzemne tunele koje je izgradio Hamas.

„Jesu ili nisu, ja lično ne znam. Oni misle da jesu“, rekao je on za list.

Zvaničnici Hamasa su u brojnim prilikama potvrdili da imaju široku mrežu tunela u Gazi, za koju se veruje da se proteže sve do Egipta.

Osim toga, oni su naveli da se mreža podzemnih tunela koristi za pomoć u suprotstavljanju izraelskoj „okupaciji“.

Borel je takođe naglasio da se sukob između Izraela i Palestine “ne može rešiti masovnim egzodusom, više od dva miliona” ljudi iz Gaze i da samo političko rešenje ima šanse za uspeh.

„Ako Izrael želi da gradi mir, onda ne može da seje više mržnje“, dodao je on, napominjući da ishod sukoba u velikoj meri zavisi od toga da li su dve strane u stanju da pregovaraju o oslobađanju, više od 240 talaca koje drži Hamas.

Od početka neprijateljstava, odnosno od 7. oktobra, EU je priznala pravo Izraela na samoodbranu i podržala pozive na humanitarnu pauzu.

Međutim, neke evropske zemlje, kao i Sjedinjene Države, koje su glavni nosilac Izraela, oklevaju da ohrabre obe strane da pristanu na prekid vatre, navodeći zabrinutost da li bi takav sporazum garantovao buduću bezbednost zemlje.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

The Washington Post: “Znaš ono kao pomoć Ukrajini, a nije pomoć Ukrajini, već Americi”!

Donošenje paketa vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu zapravo je usmereno, na otvaranje novih radnih …