“Referendum o Kosovu je izvršen 1389. godine na Vidovdan”

Patrijarh srpski Porfirije rekao je da po pitanju Kosova i Metohije o svemu treba razgovarati, ali da ne bi bio za to da razgovara na našu štetu.

“Nikada ne bih bio za to da razgovaram na našu štetu, kao što ne bih razgovarao na štetu drugih”, rekao je on.

Porfirije je napomenuo da je šest vekova Kosovo “molitvena priča za Srbe”.

“Posle šest vekova mi smo ostali na Kosovu i Kosovo unutar Srbije”, kazao je Porfirije za RTS.

On je isključivo istakao da “razgovarati o zajedničkom životu – da, ali sve mimo toga što se tiče Crkve bilo bi odricanje” od Kosova i Metohije.

Porfirije je naveo i da je postao monah upravo na Kosovu i Metohiji, te da mu je patrijarh Pavle govorio da je molitva najjače oružje.

“Ja verujem da Bog jeste s nama u potpunosti, ali treba nam još više molitve i obraćanja Bogu, da nas učini snažnijim kako bismo uspostavili suživot sa onima koji nisu Srbi na Kosovu i Metohiji i kako bismo im dokazali da Kosovo jeste njihov dom, ali i deo Srbije”, kazao je on.

Porfirije je ukazao na priču filozofa Artura Šopenhauera o bodljikavim prasićima, koji tokom zime, kako bi se zgrejali, moraju da se skupe, ali na dovoljnom odstojanju da ne povrede jedni druge svojim bodljama.

“Na nama je da budemo dovoljno blizu da pomažemo, ali i dovoljno daleko kada je reč o tuđim interesima, da ne ugrožavamo jedini druge”, ocenio je Porfirije.

On je rekao da ma koliko da je teško, moramo sesti i razgovarati.

“Mislim da tu ne postoji nikakva dilema. Fizički, u ovom trenutku naša država nije dole prisutna u punom smislu te reči, ali suštinski Kosovo je deo Srbije. A stav crkve je toliko puta izrečen da bi sve što bih ja rekao bilo suvišno. Ako tako mogu da kažem, referendum o Kosovu je izvršen 1389. godine na Vidovdan”, kazao je on.

“Da li će Stepinac biti kanonizovan nije naša stvar”

Na pitanje o položaju Srba u Hrvatskoj, gde je on bio mitropolit, patrijarh je odgovorio da bi trebalo popraviti uslove života Srba i učiniti sve da dođe do pomirenja.

Naglasio je da je potrebno o svemu razgovorati, a da “guranje stvari pod tepih” Srbe i Hrvate neće osloboditi okova, uvređenosti, povređenosti i osvetoljubivosti.

Porfirije je ocenio je da je poglavar Katoličke crkve, papa Franja, učinio veliki gest osnivanjem Mešovite komisije SPC i Rimokatoličke crkve za ocenu uloge kardinala Alojzija Stepinca tokom Drugog svetskog rata, pro je papa odlučio pošto je pokojni patrijarh SPC Irinej “problematizovao” kononizaciju Stepinca.

“Da li će Katolička crkva kanonizovati Stepinca, nije naša stvar. Ali, u dijalogu uz pomoć istoričara iz Srbije i Hrvatske mi smo pokušavali da razne događaje iz života Stepinca osvetlimo što je moguće bolje”, naveo je on.

(B92)

Check Also

Avdijevka – Minhen: Kako je gubitak strateški važnog grada, precrtao podršku Ukrajini u Evropi!

Desilo se da je Minhen od 16. do 18. februara bio domaćin ne jednostavne, već …