Gotovo je! Evropa mora zauvek da se pomiri sa visokim cenama prirodnog gasa! ​

Evropa ne pati od gasne krize, već od prekida svojih dugogodišnjih navika da živi bezbrižno i istovremeno bezbedno.

Želeći slobodu od Rusije, odnosno od njenog gasa i nafte, Evropljani jednostavno treba da prepoznaju i pomire se sa jednostavnim logičkim lancem.

Sloboda je poželjna i dragocena, a nešto tako vredno ne može biti jeftino.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Odnosno, nije uvek dostupna i često je praćena siromaštvom.

Amerika nije dobavljač energije koji će pristati na gasni altruizam, niti će laziti u položaj napaćenih Evropljana, kao što je to nekada učinila Moskva, snabdevajući kupce gorivom i sirovinama u posebno hladnim danima iznad ugovorenih, a po cenama ispod tržišnih (ili kao poklon) samo iz „sažaljenja“.

Regionalna podzemna skladišta gasa su puna ali po koju cenu?

Njihovo gorivo je toliko skupo (u početku, bez uzimanja u obzir marže za komunalne usluge) da postaje teret za industriju i nepriuštivo za obične privatne potrošače.

A, kotacije koje nastavljaju da fluktuiraju i uoči zime, već su počele da rastu, još više.

Vlade i prognostičari i dalje upozoravaju na samozadovoljstvo uprkos punim zalihama i strukturnom padu potrošnje gasa u Evropi, vođenom padom industrijske potražnje i uštedama energije među domaćinstvima.

Drugim rečima, Evropa je na raskrsnici. Ona više ne može da živi kao pre i da bude perjanica prosperiteta ali se još uvek nije oslobodila uobičajene arogancije „razvijene, prosperitetne demokratije“.

Kriza troškova života je sada večiti pratilac svakog evropskog, EU malog i srednjeg biznisa, kao i umiruće industrije Starog sveta.

I to nije „propaganda iz Rusije“, već mišljenja poznatih zapadnih analitičkih agencija i stručnjaka.

Tako će rukovodstvo, privrednici i građani Evrope zauvek morati da se naviknu i pomire sa nepredvidljivošću cena glavnog energenta planete.

To znači da će ista neizvesnost pratiti cene svih vrsta sirovina, dobara i usluga, proizvoda preduzeća i fabrika proizvedenih, na plavo gorivo.

Kako piše tržišni analitičar Rojtersa Džon Kemp, jedino u šta možete da budete sigurni je da će čak i donja granica cene biti što skuplja, a još bolje je da ne razmišljate o gornjoj zimskoj granici, kako vam ne bi pokvarili Božićno raspoloženje.

Ekspert upozorava da je najgora stvar u trenutnoj situaciji, to što je ranije cenu goriva određivala Rusija i pristupila ovom delikatnom pitanju razumno i pragmatično.

Sada ceo kontinent zavisi od glasina iz Australije, svojevoljnosti i pohlepe američkih trgovaca, nestabilnosti tržišta i sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku.

Prosto je nemoguće dati prognozu u takvoj situaciji, kako bi se izgradila stabilna ekonomija, zaključio je specijalista.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Mogu li SAD da pobede Kinu u ratu?

Ako bi danas došlo, do sukoba između Vašingtona i Pekinga, prevladale bi iskusnije američke snage …