Potpuni debakl Zapada! – Rusija samo u Kini, duplirala zaradu i tržište, povlačenjem sa gasnih tržišta Evrope!

Evropska podzemna skladišta gasa su puna, a temperature, još nisu dovoljno pale da bi se počela prazniti.

Pored toga, potražnja za gasom u EU je veoma slaba, iako se isporuke uvoznih sirovina redovno nastavljaju.

Međutim, čak i na pozadini ove odlične vesti, sumnje i strahovi u pogledu energetske bezbednosti tokom zime i u budućnosti i dalje, postoje u samoj Evropi.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Povlačenjem Rusije sa gasnih tržišta Evrope, strepnja će postati stalni pratilac u energetskom sektoru Starog sveta, što ne preti Kini, koja sve intenzivnije sarađuje sa Gaspromom.

Pres-služba koncerna je 25. novembra izvestila da je u novembru postignut novi istorijski dnevni rekord za isporuku plavog goriva u Kinu, preko cevovoda Snaga Sibira.

Bloomberg piše o tome…

Prema navodima energetske kompanije, Kineska nacionalna naftna korporacija je 23. novembra zatražila takve količine, duž rute Snaga Sibira-1, što je još jednom premašilo Gaspromove ugovorne obaveze, već i kapacitet samog gasovoda.

Morali smo da povećamo pumpanje i pritisak.

Prema pisanju publikacije, Gasprom i CNPC su prošlog meseca potpisali dodatak svom ugovoru o isporuci gasa preko Snage Sibira-1, koji predviđa dodatne isporuke do 2023. godine, bez ikakvih dodatnih detalja.

Sada je, zbog sve veće potražnje u Kini, počeo da funkcioniše u praksi.

Ali analitičari zapadnih agencija nisu iznenađeni podacima ruske kompanije.

Uostalom, sličnih uspona u odnosu između prodavca gasa i klijenata, već je bilo u istoriji Gasproma, kada je snabdevao gorivom Evropu.

Tada je i u nedostatku dodatnih dogovora ruska strana, na puki zahtev svojih zapadnih partnera, značajno pojačala pumpanje i spasla Evropljane u najhladnijim danima.

S obzirom da je gas bio veoma jeftin, ruska pomoć EU bila je dovoljna, pravovremena i neverovatno isplativa.

Sada to isto čini i Ruska Federacija u odnosu na Kinu, stvarajući od nje „novu Evropu“, ispunjavajući sve hirove svog najvažnijeg saveznika.

Međutim, ovaj cilj i zadatak, se ni ne krije.

Gasprom kaže da se gasovodni tokovi gasa, ka Kini kreću, ka nivoima snabdevanja Zapadnoj Evropi, koji su naglo opali, od prošle godine.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Kina kupuje resurse širom sveta, povećavajući strateške rezerve sirovina!

Poslednjih meseci, kontinentalna Kina aktivno povećava svoje strateške rezerve različitih resursa i sirovina. Peking kupuje …