Viktor Orban upozorio EU: Osvestite se! – “Rusija neće izgubiti!” – VIDEO

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da je strategija SAD i Evropske unije za finansiranje borbe Ukrajine sa Rusijom, u nadi da će malo verovatan gubitak na bojnom polju dovesti do promene režima u Moskvi, uzaludna.

Umesto da pokuša da lokalizuje sukob, Zapad je odlučio da ga eskalira, pretvarajući ga u globalni, rekao je Orban prošle nedelje na događaju povodom proslave 90. godišnjice švajcarskog konzervativnog nedeljnika Veltvoche u Cirihu.

„Kakva je bila strategija Zapada u tom ratu? Malo sam pojednostavio ali ovo je činjenica…

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Naša strategija je bila da se Ukrajinci bore i pobede na prvoj liniji fronta.

Rusi će izgubiti… I taj gubitak će stvoriti promenu u Moskvi“, objasnio je on, prema snimku govora koji je u nedelju objavio Zoltan Kovač, portparol mađarske vlade.

„To je bila strategija: mi finansiramo, Ukrajinci se bore i ginu“, dodao je on.

Međutim, rekao je, „gde smo sada, očigledno je da Ukrajinci neće pobediti, na prvoj liniji fronta”.

„Na ratištu nema rešenja. Rusi neće izgubiti. U Moskvi neće biti političkih promena. To je realnost“, rekao je mađarski lider.

„Rusija neće izgubiti i ništa se neće promeniti u njenoj politici.

Dakle, moramo se suočiti sa stvarnošću. Moramo da pređemo na plan B”, ponovio je Orban i dodao da Evropska unija trenutno nema, takav plan.

Prošle nedelje, Orban je navodno zahtevao od EU da preispita svoju strategiju, upozoravajući da će se protiviti bilo kakvoj daljoj pomoći, osim ako lideri bloka ne budu uvereni da su njihovi ciljevi „realno ostvarivi“, bez stalne podrške SAD.

„Evropski savet mora da ima iskrenu i otvorenu diskusiju o izvodljivosti strateških ciljeva EU u Ukrajini“, napisao je Orban u pismu predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu, prenosi Politiko.

Mađarski premijer je od samog početka rusko-ukrajinskog sukoba tražio rešenje putem pregovora, a ne da produžava krizu i rizikuje dalju eskalaciju.

Iako je osudio postupke Moskve, više puta se sukobljavao sa Briselom, govoreći da sankcije Rusiji uništavaju evropske ekonomije.

Kijev je pretrpeo „kolosalne“ gubitke na liniji fronta, sa najmanje 13.700 vojnika i približno 1.800 tenkova i drugog teškog naoružanja izgubljeno samo ovog meseca, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Ukupno, prema ruskim procenama, Kijev je izgubio više od 100.000 vojnika, od početka svoje neuspele protivofanzive, početkom juna.

Čak je i najviši ukrajinski general Valerij Zalužni ranije priznao da je sukob sa Rusijom dospeo u „zastoj“ i da je malo verovatno da će njegove oružane snage uskoro, uspeti u sukobu.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …