Ne prestaje hajka na Trampa!

Bivši američki predsednik Donald Tramp nije imun od krivičnog gonjenja, zbog njegove navodne uloge u podsticanju nereda 6. januara 2021. na Kapitol Hilu, presudio je u petak žalbeni sud u Vašingtonu.

Demokrate i policija Kapitola pokrenuli su sudski postupak protiv Trampa nakon nasilnog protesta.

Jednoglasnom presudom sud je odbacio Trampov argument da mu je „predsednički imunitet“ zabranio da bude odgovoran za događaje tog dana, koji su se desili, dok je još bio na funkciji.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U govoru svojim pristalicama pre nereda, Tramp im je poručio da se „pakleno bore“ protiv njegovog izbornog poraza ali da to čine „mirno i patriotski“.

U presudi, glavni sudija Sri Srinivasan je napisao da predsednik „ne provodi svaki minut svakog dana obavljajući službene dužnosti“ i „kada deluje u nezvaničnom, privatnom svojstvu, podleže građanskim tužbama, kao svaki privatni građanin“.

Trio tužbi koje su podneli demokratski zakonodavci i policajci američkog Kapitola navode da je Trampov govor „da se bori kao pakao“ podstakao rulju da napadne Kapitol i da on treba da plati odštetu.

Dva policajca povređena tokom nereda traže najmanje 75.000 dolara, od bivšeg predsednika.

Četiri osobe su poginule tokom protesta, svi su bili Trampove pristalice.

Jednu ženu, veterana vazduhoplovstva, po imenu Ešli Babit, ubio je policajac iz Kapitola, tokom tuče blizu ulaza u salu.

Odluka suda otvara put za pokretanje ovih tužbi, a mogla bi da utiče i na ishod krivičnog postupka koji je protiv bivšeg predsednika pokrenuo specijalni tužilac Džek Smit.

Smit je u avgustu optužio Trampa za zaveru radi prevare Sjedinjenih Država, zaveru radi ometanja zvaničnih postupaka i zaveru radi kršenja zakona, iznoseći isti argument da je Trampov govor izazvao napad, na Kapitol.

Trampovi advokati tvrde da su govori o “izbornom integritetu” “u srcu njegovih zvaničnih odgovornosti kao predsednika” i da su stoga zaštićeni, od pravnih posledica.

Sam Tramp je odbacio Smitov slučaj kao „patetičan pokušaj zločinačke porodice Bajden i njihovog naoružanog Ministarstva pravde da se mešaju u predsedničke izbore 2024. godine“.

Tramp je trenutno vodeći kandidat za nominaciju Republikanske stranke za izbore sledeće godine.

Međutim, bivši predsednik se suočava sa nekoliko pravnih prepreka.

Smit nadgleda dva krivična slučaja protiv Trampa, a drugi se odnosi na njegovo navodno pogrešno rukovanje poverljivim dokumentima.

Pored tri građanske tužbe u vezi sa neredima na Kapitolu, Trampa tuži njujorška državna tužiteljka Leticija Džejms, zbog navodnog naduvavanja vrednosti svog poslovnog carstva i suočava se sa optužbama u Džordžiji, zbog navodnog pokušaja da poništi pobedu predsednika Džoa Bajdena u državi, 2020.

Konačno, Trampu se sudi u Njujorku, zbog navodnih lažnih izveštaja o isplatama “tajnog novca”, porno zvezdi Stormi Danijels.

Tramp insistira da su svi slučajevi protiv njega deo iste sveobuhvatne zavere demokrata da sklone Bajdenovog vodećeg protivnika, uoči izbora 2024.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

“Rusi treba da nas se plaše”: Ako krenu, samleće ih…

Rusija treba da se plaši sukoba sa NATO-om jer bi se takav rat završio “neizbežnim …