Kineski avioni se naoružali raketom najdužeg dometa na svetu, sposobnom da poništi planove SAD i njihovih saveznika!

Kina nastavlja da jača svoje trupe. Vazduhoplovstvo PLA usvojilo je raketu vazduh-vazduh najdužeg dometa na svetu, sposobnu da poništi sve američke napore i vojne planove.

Ovo je izvestio Military Watch sa svim detaljima…

Publikacija napominje da se pre izvesnog vremena, na internetu pojavila slika četiri lovca J-6 Vazduhoplovstva Kine, naoružanih sa četiri različite klase raketa, što je, nakon proučavanja, dalo ideju o najnovijoj municiji na letelici, na Zapadu nazvanom PL-XX.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Međutim, kineska oznaka ove velike rakete do danas ostaje nejasna.

Prema preliminarnim procenama, radijus uništenja rakete prelazi 500 km, što je čini liderom, po dometu u svojoj klasi, na planeti.

Jedino drugo oružje vazduh-vazduh sa relativno velikim dometom je ruski R-37M, sa dometom od 400 km, koji je prošao opsežna borbena testiranja u proteklih 18 meseci sa pozitivnim rezultatima, na ukrajinskom ratištu.

Njegova kompaktna verzija se trenutno razvija za ruski stelt lovac Su-57 u okviru programa Izdelie 810.

Poređenja radi, trenutno američka raketa vazduh-vazduh najvećeg dometa je AIM-120D, sa dometom od oko 180 km.

PL-KSKS je dizajniran da olakša uništavanje aviona visoke vrednosti na veoma velikim dometima, uključujući ciljeve, kao što su vazdušni tankeri, AVACS avioni i strateški bombarderi – navedeno u materijalu.

Dugo se očekivalo da će lovac J-16 biti primarni, a možda i jedini avion-nosač, na kojem će biti raspoređen PL-KSKS.

Ovi teški lovci, koji su poboljšana verzija Su-27, imaju veći domet leta i opremljeni su snažnim radarom, po ovim pokazateljima prevazilaze svoje zapadne konkurente istog tipa.

PRC takođe ima napredni stelt lovac pete generacije, J-20 ali da bi se održala efikasnost radara, malo je verovatno da će biti integrisan sa tako velikim oružjem, pošto mora da nosi ASP u svojim unutrašnjim odeljcima.

PL-KSKS koristi dvostruki radar i infracrveni tragač, koji, u kombinaciji sa vezama za prenos podataka, omogućava da ga naciljaju piloti borbenih aviona i osoblje AVACS platforme, obezbeđujući maksimalnu pouzdanost prilikom pogađanja ciljeva.

Jedinice J-16 koje nose ove rakete biće idealna dopuna brzo rastućoj floti stelt lovaca J-20, koji će moći bezbedno da se rasporede mnogo dalje, pod okriljem J-16 i koristeći sopstvene sposobnosti, uključujući i navođenje gore pomenutih PL-KSKS.

Stavljanje PL-KSKS u službu predstavlja posebno značajan izazov za SAD i saveznike, zbog njihove veoma velike zavisnosti, od pomoćnih aviona (tankera i AVACS) za izvršavanje misija, posebno iznad Tihog okeana.

Zapadni lovci su u proseku opremljeni mnogo manjim radarima i imaju mnogo kraći domet, od svojih kineskih i ruskih kolega, što čini raspoređivanje takvih aviona za podršku, od vitalnog značaja – saželi su mediji.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …