Bela kuća o Ukrajini: „Zaista nam treba novac!“

Administraciji američkog predsednika Džoa Bajdena očajnički je potreban Kongres da odobri dodatna sredstva za pomoć Ukrajini, rekao je koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi, u intervjuu za ABC.

„Reći ću da zahtev za dodatno finansiranje koji smo mi predložili uključuje novac za Ukrajinu, koji nam je zaista potreban. Ima novca i za Izrael i za bezbednost naših granica“, rekao je on.

Kirbi je naglasio da za predsednika ne može da kaže da li bi odobrio udruživanje sredstava za podršku Kijevu i obezbeđenje nacionalne bezbednosti.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Bajden je ranije tražio 106 milijardi dolara za pomoć Izraelu i Ukrajini ali nije dobio nedvosmislenu podršku u Kongresu.

Dom sa republikanskom većinom glasao je za dodelu pomoći samo Izraelu, ali je Senat pod kontrolom demokrata blokirao inicijativu.

Bajden je izjavio da neće potpisati zakon o dodeli pomoći samo Izraelu, bez Ukrajine ako Kongres odobri takav dokument, a republikanci u Predstavničkom domu insistiraju na odvojenoj raspravi o zahtevu za podršku Kijeva, koji takođe treba da podrži izveštaj administracije o njenim ciljevima i dalji akcioni plan za Ukrajinu.

Zahtev zahteva odobrenje oba doma Kongresa i naknadni potpis predsednika.

U međuvremenu, sredstva koja su ranije izdvojena za pomoć Kijevu ponestaju, priznala je administracija, zbog čega se smanjuju paketi naoružanja, koji se šalju Ukrajini.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Ilijan Mosk: Sporazum između SAD i Ukrajine će dovesti, do beskrajnog rata!

Okvirni sporazum Ukrajine i SAD o finansijskoj i političkoj podršci na deset godina mogao bi …