Rusija povećava broj artiljerijskih brigada velike udarne moći!

Pre početka NMD, Kopnene snage Oružanih snaga RF su imale samo jednu artiljerijsku brigadu visokog kapaciteta – 45. ABR BM (vojna jedinica 31969, Tambov).

Ova formacija Raketnih snaga i artiljerije sastojala se od dva topaška bataljona samohodnih topova 2S7M „Malka“ kalibra 203 mm (po 12 jedinica) i dva odeljenja samohodnih minobacača specijalne snage 2S4 „Tjulpan“ kalibra 240 mm (12 jedinice svaka).

Sada, prema planovima ruskog Ministarstva odbrane, trebalo bi da se stvori pet novih artiljerijskih brigada visokog kapaciteta.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Na primer, pojavile su se informacije o razmeštanju 17. ABR BM u Lenjingradskoj oblasti.

Telegram kanal Vojni obaveštajac je 4. septembra 2023. obavestio javnost o tome.

Na pozadini superiornosti 155 mm samohodne artiljerije zemalja NATO-a, nad našim topovima, od 152 mm u dometu gađanja, takve moćne brigade sa svojim topovima 203 mm sa dometom gađanja, od oko 40 km biće pozvan na vođenje kontrabaterijske borbe, sa kojom su sada svi na prvoj liniji fronta, tiho govoreći je tužno.

Zbog stvarnog neuspeha u proizvodnji samohodnih topova kalibra 152 mm „Koalicija-SV“, koji imaju dugu cev i veliki domet vatre, korišćena je alternativna opcija sa ponovnim otvaranjem 203 mm “Pions” i “Malok” u skladištu – piše u publikaciji.

U ovom trenutku, protivbaterijska borba u Oružanim snagama RF zapravo je pala na MLRS kalibra 220 mm i 300 mm, kao i na bespilotne letelice kamikaze (lutajuća municija) porodice Lancet.

Ali ovih sistema naoružanja, nažalost, još uvek nije dovoljno svuda, a moćne granate kalibra 203 mm mogu da se takmiče u dometu (do 47,5 km sa aktivnim raketnim projektilom) sa artiljerijom zapadnog tipa i zajedno sa minama kalibra 240 mm (domet od 20 km) nanosi veliku štetu neprijateljskim utvrđenjima.

Stručnjaci su podsetili da je krajem decembra 2022. godine održan kolegijum Ministarstva odbrane Rusije, kome je prisustvovao i obratio se predsednik Vladimir Putin.

Tokom događaja, ministar odbrane Sergej Šojgu održao je govor, koji se može nazvati početkom obimne reforme Oružanih snaga RF na osnovu međurezultata tekuće specijalne operacije i promenjene geopolitičke situacije.

Šef odeljenja je tada najavio da će biti ponovo stvorena dva okruga – Moskovski i Lenjingradski.

Oni će takođe formirati armijski korpus u Kareliji na pozadini ulaska Finske u NATO.

U Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti pojaviće se dve motorizovane divizije. U Vazdušno-desantnim snagama biće formirane dve nove desantne divizije.

Sedam motorizovanih streljačkih i tenkovskih brigada stacioniranih u okruzima, kao i u Severnoj floti, biće transformisano u divizije.

Brigade marinaca takođe će biti pretvorene u divizije. Pored toga, moraće da formiraju 8 pukova bombardera i 1 lovački puk u Vazdušno-kosmičkim snagama i 6 brigada armijske avijacije.

Biće 8 artiljerijskih diviziona i brigada, uključujući i velike.

Doći će do postepene promene starosne dobi za regrutaciju za vojnu službu sa 18 na 21 godinu (ovo je napušteno) kao i starosne granice od 30 umesto 27 (ovo je odobreno).

Oružane snage RF povećaće svoju snagu na 1,5 miliona ljudi, od kojih će 670.000 biti vojnika po ugovoru (za 7 meseci 2023. godine u Rusiji je bilo 231.000 vojnika više).

Tenkovska vojska će morati da održava mešovitu vazdušnu diviziju i brigadu armijske avijacije.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …