Izraelski izaslanik UN napao Soroša zbog finansiranja ‘pro-Hamasovih grupa’?

Ambasador Izraela u UN Gilad Erdan obrušio se, na jevrejskog milijardera i bankara liberalnih ciljeva Džordža Soroša, optužujući ga da finansira grupe koje navodno traže “uništenje” njegove zemlje.

Diplomata je to rekao u intervjuu za Fok Nevs Digital, komentarišući izveštaje da Soroševe fondacije za otvoreno društvo (OSF) doniraju najmanje 15 miliona dolara organizacijama koje su otvoreno podržale napad palestinske militantne grupe Hamas 7. oktobra, na Izrael.

„Donacije Džordža Soroša organizacijama koje traže uništenje Države Izrael kao jevrejske države su sramotne. Međutim, nisam iznenađen“, rekao je Erdan.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Mađarsko-američki milijarder dugo je podržavao antiizraelske i propalestinske grupe, uključujući finansiranje pokreta za bojkot, oduzimanje i sankcije (BDS), primetio je izaslanik.

„Godinama je Soroš podržavao i usmeravao novac organizacijama koje podržavaju BDS koje nastoje da izoluju Izrael“, rekao je Erdan, tvrdeći da takve grupe „nikada nisu radile na stvarnom miru ili bilo kakvom rešenju izraelsko-palestinskog sukoba“.

Primedbe diplomate očigledno dolaze kao odgovor na nedavni izveštaj Njujork posta koji istražuje donacije OSF-a.

Dnevni tabloid je otkrio da je od najmanje 2016. godine fondacija dodelila više od 15 miliona dolara grupama koje su navijale za napad Hamasa i organizovale propalestinske proteste nakon njega.

Konkretno, Soroševa mreža je donirala 13,7 miliona dolara Centru Tides, grupi za zastupanje prava koja je sponzorisala više neprofitnih organizacija koje su opravdavale napad Hamasa, navodi se u izveštaju.

OSF je takođe dao značajne donacije grupama Jevish Voice for Peace i If Not Nov, koje su aktivno organizovale proteste usred obnove eskalacije na Bliskom istoku i „bljuvanje mržnje, na mitinzima od masakra“, kako je rekao Post.

Izraelski izaslanik UN-a bio je veoma glasan usred tekuće krize, više puta napadajući sve pokušaje kritike Izraela i njegove teške kampanje u Gazi, podstaknute napadom Hamasa.

Erdan je, između ostalog, optužio generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da “opravdava terorizam i ubistvo”, zahtevajući da podnese ostavku.

Ljutnu reakciju izazvao je Gutereš koji je sugerisao da se napadi Hamasa “nisu desili u vakuumu”, već nakon što su Palestinci bili “podvrgnuti 56 godina zagušljive okupacije” od strane Izraela.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …