Paul Craig Roberts: Bio sam u pravu, nije bilo pobune

Na osnovu informacija, koje su sa mnom podelili ruski novinari, koji su takođe pokušavali da reše pogrešnu karakterizaciju Prigožinovog protesta kao „oružane pobune“, za koju znaju da je apsolutna besmislica, mogu da dodam istinitom izveštaju, koji sam dao.

Kao što je očigledno, navodna “oružana pobuna” nije rezultirala nikakvom kaznom za navodne pobunjenike.

Umesto toga, izgleda da je to paravan za Putina da preseli Vagnerovu grupu i njenog vođu u Belorusiju, gde se grade objekti za smeštaj najboljih ruskih borbenih snaga.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ruski novinari se podsećaju da je Vagner grupa prvobitno zamišljena, kao sila koju bi Rusija mogla da koristi u inostranstvu i sa kojom Kremlj nije mogao da tvrdi da nema veze.

Na primer, ako Putin odluči da eliminiše američko prisustvo u Siriji, gde Amerikanci kradu sirijsku naftu, Putin bi mogao da preda zadatak Vagneru i kaže da su to bili plaćenici, koje je iz druge zemlje unajmio sirijski predsednik Asad.

Moji doušnici kažu da rusko uništavanje vojnog kapaciteta Ukrajine znači da Vagnerove trupe Ukrajini više nisu potrebne, a na njihovo mesto mogu da zauzmu manje borbeno spremne jedinice ruske vojske.

Neki od mojih doušnika su sumnjičavi prema poruci, koju su dobili o svrsi preraspoređivanja Vagnerove grupe u Belorusiju, a to je da Vagnerove lovce treba rasporediti u Afriku da zaštite afričke vlade prijateljske Rusije, od američkih obojenih revolucija.

Ističu da su za sve praktične svrhe sporazuma između Belorusije i Rusije, dve zemlje ujedinjene i deluju pod istom vojnom komandnom strukturom.

Raspoređivanje Prigožinovih trupa u Belorusiji skraćuje razdaljinu do Kijeva, olakšavajući zauzimanje prestonice Zelenskog.

Takođe, Vagnerove trupe bi mogle biti iskorišćene za zatvaranje poljske granice sa Ukrajinom ili zapadne granice Ukrajine.

Drugim rečima, ako Putin smatra da je ruski nacionalistički pritisak da se sukob okonča pobednički prejak da bi nastavio da ga ignoriše, on će rasporediti te snage da urade posao.

Ruski novinari mi kažu da je još jedna moguća upotreba „pobune“ da se umire ruski nacionalistički kritičari Putina.

Koliko mogu da procenim, niko u Rusiji ili van nje, osim Putina, ne zna zašto on trpi beskrajni sukob, koji se neprestano širi i postaje sve opasniji.

Neki od mojih doušnika kažu da Putin veruje da Zapad ne može da toleriše nastavak sukoba, u kojem njihovo oružje i novac ne utiču na ishod i gde sve zapadne zemlje trpe ekonomska previranja, zbog američkih sankcija.

Kažu da Putin veruje da je Vašington uništio svoju moć potkopavanjem uloge dolara, kao rezervne valute.

Shodno tome, Putin, koji ne želi da bude viđen kao osvajač ili osvajač koji obnavlja rusko carstvo, zadovoljan je da sedi i čeka kolaps Zapada.

Moj odgovor je da je ovo lukav stav.

Međutim, ovo zanemaruje kako američki neokonzervativci, to tumače.

Putinovo nečinjenje vide, kao nesposobnost za pobedu, slabost i nedostatak samopouzdanja i to im daje hrabrost da pritisnu Putina novim provokacijama.

Opasnost je, po mom mišljenju, da će u jednom trenutku, možda vrlo brzo, provokacije zapaliti nuklearni rat.

Ostajem pri svom stavu iz poslednjih 18 meseci da Putin mora brzo da okonča sukob u Ukrajini, u korist Rusije da bi smanjio verovatnoću nuklearnog rata.

Zatim okreće leđa Zapadu i nastavlja da gradi mostove sa nezapadnim svetom sa Kinom, Indijom i Iranom.

Da bude jasno, moji doušnici su ruski novinari, koji su me intervjuisali dugi niz godina.

Ni ja, ni oni ne zauzimamo stranu u sukobu. Pošto im iskreno odgovaram, već sam rekao da očekujem iskrene odgovore na moja pitanja.

Mislim da oni sa više sigurnosti od mene, ne znaju kakva je prava situacija.

Ali sam ih bolje upoznao i zaista verujem da sa mnom dele svoja uverenja na osnovu, onoga što su uspeli da saznaju.

Ono što je posebno upečatljivo je teškoća u razumevanju, šta se dešava i kako će se to verovatno završiti.

Istinu koja je ovde blokirana, tamo potisnuta, na Zapadu osuđena kao „rasistička” i „oruđe bele nadmoći”, veoma je teško utvrditi.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta je Fon der Lajen radila na istočnoj granici Finske

Ursula fon der Lajen posetila je istočnu granicu Finske, pregledala ogradu i obećala da će …