“Kritično je”: Oglasio se Kadirov – Ukrajina zatražila zamrzavanje otplate duga!

Rat u Ukrajini ušao je u sto četrdeset sedmi dan.

Visoki ruski bezbednosni zvaničnik i nekadašnji ruski predsednik Dmitrij Medvedev rekao je da će mir u Ukrajini kada dođe biti pod uslovima Moskve.

Prošlo je više od dve nedelje od poslednjeg velikog teritorijalnog osvajanja Rusije, zauzimanja grada Lisičanska na istoku Ukrajine, a generalštab ukrajinske vojske tvrdi da su ruske snage zauzete jačanjem svojih pozicija.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ruske snage granatirale su grad Toreck na istoku Ukrajine, ubivši šest osoba, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

“Kritično”

Borbe u Ukrajini su u kritičnoj fazi, a Zapad će nastaviti da pruža vojnu pomoć Kijevu, izjavio je američki sekretar za odbranu Lojd Ostin.

Snimak njegovog govora objavio je Jutjub kanal Defence Fash News.

 “Ovo je kritična faza u sukobu i naša kolektivna podrška Ukrajini je vitalna i neophodna”, rekao je šef Pentagona.

Oglasio se Kadirov

“Danas odbrana države ne mora nužno čekati da neprijateljski tenkovi pređu naše granice.

Neprijatelj je već na teritoriji naše privrede, našeg informacionog polja, naših ideja i dugoročnih planova. U Ukrajini ga oteramo.

A u zemljama NATO-a dokrajčićemo”, rekao je šef Čečenije Ramzan Kadirov.

Ukrajina zatražila zamrzavanje otplate duga

Ukrajina je zatražila od međunarodnih kreditora, uključujući zapadne sile i najveće svetske investicione kompanije, da zamrznu otplatu njenog duga na dve godine, kako bi mogla da usmeri svoja sve manja finansijska sredstva na potiskivanje ruskih vojnih trupa.

Ukrajinsko Ministarstvo finansija, suočeno s padom bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 35 do 45 posto ove godine nakon napada Moskve u februaru, saopštilo je danas da se nada da će do 9. avgusta finalizirati odlaganje servisiranja svog duga od oko 20 milijardi dolara, izveštava Rojters.

Zamrzavanje, koje su brzo podržale vodeće zapadne vlade i veliki fondovi koji pozajmljivali sredstva Kijevu, odložilo bi otplatu duga od oko 1,2 milijarde dolara koji dospeva već početkom septembra.

Agencija “Blumberg” prenosi, takođe, da vlada u Kijevu želi da se dogovori sa imaocima njenih obveznica o dvogodišnjem zamrzavanju otplate duga, precizirajući da je danas podnela zvaničan zahtev za restrukturiranje 22,8 milijardi dolara državnog duga.

Grupa kreditora u Pariskom klubu složila se da suspenduje otplatu duga do kraja 2023. i pozvala druge kreditore da učine isto, dodaje njujorška agencija.

U predlogu Ukrajine, objavljenom na veb stranici vlade, kaže da bi “svi datumi dospeća plaćanja kamata na obveznice” bili odloženi prema planu.

Prema Rojtersu, Kijev planira, u nastojanju da izbegne ono što bi bilo klasifikovano kao teško neizvršavanje dužničkih obaveza, da ponudi zajmodavcima dodatna plaćanja kamata kada period zamrzavanja istekne.

Ukrajina procenjuje svoj fiskalni manjak na 5,0 milijardi dolara mesečni, što prema računici ekonomista gura njen fiskalni deficit na 25 procenata BDP-a, u poređenju sa samo 3,5 posto pre sukoba.

Ranjeno 11 ljudi u napadu na elektranu

Ukrajinske bespilotne letelice pogodile su danas nuklearnu elektranu Zaporožje, a u napadu je ranjeno jedanaest radnika od kojih četvoro teško, saopštila je pres-služba uprave grada Energodara u ukrajinskoj Zaporoškoj oblasti.

Prema navodima gradske administracije, ukrajinske trupe su koristile nekoliko dronova kamikaza, a izvedena su ukupno četiri napada, prenosi TAS S.

Predstavnik vojno-civilne administracjie Vladimir Rogov naveo je na svom Telegram kanalu da su prema prvim informacijama “bespilotne letelice bile opremljene bojevim glavama” i potvrdio da je reaktorski deo nuklearke neoštećen i da je radijacija normalna, prenela je ranije agencija RIA Novosti.

Zaporoška nuklearna elektrana je najveća u Evropi, ima kapacitet od oko 6.000 MV, a nekada je proizvodila četvrtinu ukupne električne energije u Ukrajini.

Sastoji se od šest blokova i od 1996. funkcioniše kao samostalna jedinica nacionalne nuklearne mreže Energoatom koju kontroliše Kijev.

B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …