“Nećemo tolerisati Kinu doveka!”

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekal je danas da EU neće tolerisati trgovinski jaz, između tog bloka i Kine, zauvek.

“Imamo sredstva da zaštitimo svoje tržište”, rekla je Von der Lajen za AFP “ali preferiramo da do rešenja dođemo pregovorima.”

Komentar predsednice EK došao je samo par dana pred posetu delegacije EU Pekingu (7. decembra) gde će predsednik evropskog saveta Šarl Mišel imati sastanke sa kineskim predsednikom Si Đinpingom i premijerom Li Ćijangom, prenosi Teletrejder.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da je predstojeći samit EU – Kina samit izbora, jer je odnos EU prema Kini veoma složen.

Ona je u intervjuu za Afp u okviru Juropian njuzrum (ENR) projekta, uoči samita EU-Kina, koji će se održati 7. decembra, pojasnila da samit govori o višestrukim izborima, koji mogu da se preduzmu. “Pre svega, u našim trgovinskim odnosima.

Drugo, pozicioniranju na globalnoj sceni u ruskom ratu protiv Ukrajine i krizi na Bliskom istoku.

Ali i o izborima koji su na stolu kako bi se udružile snage u borbi protiv klimatskih promena i zaštiti biodiverziteta”, rekla je ona.

Ona je kazala i da se trgovinski disbalans između EU i Kine udvostručio u poslednje dve godine i do sada iznosi skoro 400 milijardi evra, za šta, kako kaže, ima razloga.

“Mislim da je važno da Kinu, ne vidimo samo kao trgovinskog partnera i industrijsku moć, već i kao tehnološkog konkurenta i vojnu moć.

I kao globalnog aktera koji ima različite i divergentne poglede na globalni poredak.

Vidimo nedostatak pristupa kineskom tržištu za evropske kompanije.

Vidimo preferencijalni tretman domaćih kineskih kompanija i gledamo pitanje skrivenih i direktnih i indirektnih subvencija kineskim kompanijama u odnosu na evropske kompanije.

I ovde je važno shvatiti da na jedinstvenom tržištu EU štitimo konkurenciju. I fer konkurenciju.

I zato takođe želimo fer konkurenciju kada su u pitanju globalni akteri koji dolaze na naše jedinstveno tržište”, rekla je fon der Lajen.

Na pitanje zašto misli da bi stvari mogle da se promene sada, posebno kada kineska ekonomija nije u tako dobroj poziciji, ona je rekla da je važno da se razgovara o razvoju događaja u poslednjih nekoliko meseci.

Prema njenim rečima primetno je usporavanje rasta u Kini, ali se još uvek vidi višak kapaciteta u proizvodnji kada su u pitanju subvencije.

“Dakle, višak kapaciteta na globalnom tržištu i kineskih proizvoda. Kao posledica toga, neki globalni igrači, neka tržišta se zatvaraju, neka su zatvorila svoja tržišta i ovo je bio ogroman efekat prelivanja na evropsko jedinstveno tržište.

I mi ćemo razgovarati o ovim pitanjima takođe sa činjenicama i brojkama i kako da ih rešimo da bismo ponovo uspostavili ravnotežu trgovine između Evropske unije i Kine.

Neravnoteža je vidljiva, na primer, kada se pogleda izvoz iz Kine u EU je tri puta veći nego obrnuto.

Drugim rečima, ako imate tri kontejnera koji idu iz Kine u Evropu, dva od ovih kontejnera su prazna i vraćaju se kući”, pojasnila je fon der Lajen.

B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …