FRANCUSKI INFEKTOLOG ZAPANJIO SVET: “Niko neće hteti da se vakciniše jer korona” …

Povećani broj pozitivnih slučajeva u poslednje vreme Rault objašnjava činjenicom da se sada testira više ljudi.

Ako bolest ostane kao što je sada, ne vidim ko će želeti da se vakciniše protiv nečega što ne ubija. Tim rečima čuveni francuski infektolog Didije Rault ponovo je izazvao veliku polemiku oko epidemije korona virusa

– Ne znam da li će vakcina biti od koristi – kazao je Rault, navodeći da je virus sada daleko bezopasniji nego u februaru ili martu.

Istovremeno, poznati marseljski profesor je naglasio da ga ne treba tretirati kao nekog ko je protiv vakcina i poručio da „svet nije podeljen na dva dela, na one koji su za vakcine i one protiv njih.“

Povećani broj pozitivnih slučajeva u poslednje vreme Rault objašnjava činjenicom da se sada testira više ljudi.

– Ova bolest nije smrtonosnija od drugih respiratornih viralnih bolesti, procenat smrtnosti je ispod dva odsto – insistirao je direktor Mediteranske infektološke klinike iz Marselja.

Problem, po njemu, nastaje zbog toga što je ovaj virus nepoznat.

Nije ostao „na liniji“ ni kada su u pitanju maske. U Francuskoj sve više propisuju njihovo nošenje, čak i na otvorenom. Rault, međutim, smatra da bi bolje bilo da je njihovo nošenje preporučeno, a ne nametnuto kao obaveza, smatrajući da to može da stvori konflikte u društvu.

Da li ćete se vakcinisati?

– Ako maske mogu da uliju poverenje, to je jedna stvar, ali sam zabrinut zbog toga što smo se previše fiksirali u tom pravcu – istakao je Rault i naveo da je najvažnije „pranje ruku“.

Mnoge njegove francuske kolege ga kritikuju zbog ovoga što je rekao, ističući da grip i kovid ne mogu da budu isto, jer protiv korone još ne postoji ustanovljena vakcina za široke mase, kao i da nije pedagoški da kritikuje maske u trenutku kada se na ovaj način sprečava pojavljivanje drugog talasa.

Na isti način mnogi su kritikovali i njegovo insistiranje na hidroksihlorokinu kao „spasonosnom“ leku protiv korona virusa.

(Alo)

Check Also

Koju hranu jesti da biste izbegli debljanje

U proleće, Rusi se mogu osećati pod stresom jer je vreme da dođu u formu. …