Da li će nam AI oduzeti, ne samo radna mesta, već i našu pravu inteligenciju?

O uticaju veštačke inteligencije, na tržište rada, već su sprovedena brojna istraživanja, te smo do sada mogli pročitati različita razmišljanja.

S obzirom na to da se ovo tržište jako brzo menja, prognoze mogu da budu prilično nezahvalne, no većina stručnjaka slaže se kako su prvi na udaru neki ponavljajući poslovi, poput unosa podataka, kol- centara, poslova u ljudskim resursima, računovodstvu i slično.

O uticaju veštačke inteligencije na ovo tržište za Business Insider govorio je profesor sa Stenforda Nikolas Blum, koji posebno proučava rad od kuće.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema njemu, upravo su osobe, koje rade u potpunosti remote, tj. uopšte ne moraju biti u kancelarijama najugroženije, odnosno postoji najveća verovatnoća da će ih AI zamijeniti, a to se pogotovo odnosi, na ljude koji rade udaljene ponavljajuće poslove, piše Business Insider.

Osobe koje rade hibridno ili potpuno iz kancelarije, mogu biti mirnije što se tiče uticaja AI na njihovo radno mesto, iako je jasno, kako nema nikakve garancije da jednom veštačka inteligencija neće njihov posao obavljati bolje, od njih.

Uloge koje veštačka inteligencija sigurno neće zameniti, barem ne tako skoro, jesu one u kojima se zahteva određena interakcija s ljudima, objasnio je Blum.

Ako vaše radno mesto tako zahteva održavanje sastanaka sa zaposlenima, upravljanje ili mentorisanje zaposlenih, pa bilo to samo jednom mesečno, dobra je šansa da vam veštačka inteligencija, ipak neće uzeti posao, smatra ovaj stručnjak za tržište rada.

On kaže kako u SAD i severnoevropskim državama 60 odsto zaposlenih nema opciju udaljenog rada, dok 30 odsto njih može da radi hibridno.

Ostalih deset odsto ima mogućnost potpuno udaljenog rada.

Za hibridne zaposlene AI ne predstavlja trenutnu opasnost te se Bloom poziva, na neka istraživanja koja pokazuju da AI neće stvoriti više poslova nego će ih zameniti, prenosi Zimo.

Nedugo, nakon što je predstavljen ChatGPT, neka su predviđanja govorila, kako bi veštačka inteligencija mogla uticati, na čak 300 miliona poslova globalno, no s vremenom su ta očekivanja ipak smanjenja, pa tako prema jednom istraživanju iz septembra ove godine Amerikanci mogu da očekuju da će AI do 2030. zameniti 2,4 miliona poslova, a uticaće, na još 11 miliona, prenosi RTCG.

B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …