Savo Manojlović: Način, na koji je Vlada ukinula Uredbu „Jadar“, je velika prevara!

„Na ovaj način Vlada Srbije omogućava Rio Tintu da sutra, odluku o ukidanju ospori i reaktivira prostorni plan.”

Predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i direktor kampanje „Kreni-promeni“ Savo Manojlović, izjavio je danas da je način, na koji je ukinuta Uredba „Jadar“ velika prevara i da je namera da se Rio Tinto vrati nakon izobra, zbog čega je za četvrtak zakazan novi protest.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„U četvrtak u 19:00 zakazujemo novi protest: ‘Srbija nije na prodaju’ ispred Predsedništva.

Ostaju dva uslova.

Ukidanje uredbe na pravno ispravan način i uvođenje zabrane za rudarenje bora i litijuma“, naveo je Manojlović u pisanoj izjavi.

On je ocenio da je Prostroni plan „Jadar“ ukinut na pravno neispravan način, uz podsećanje da su Vladi Srbije, zajedno sa zahtevom za zabranu istraživanja i ekpolatacije bora i litijuma, ukazali na tačan pravni put kako staviti van snage Uredbu.

„Na ovaj način Vlada Srbije omogućava Rio Tintu da sutra, odluku o ukidanju ospori i reaktivira prostorni plan.

Istovremeno, bez pravnog osnova pojačava se pravna argumentacija Rio Tinta kada bude tužio Srbiju za odštetu“, ukazao je Manojlović i ocenio da Vlada time direktno radi protiv interesa Srbije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Dodao je da su u dopisu jasno naveli da pre nego što Vlada stavi van snage plan, Ministarstvo za zaštitu životne sredine mora da ukine saglasnost na Izveštaj o strateškom uticaju Prostornog plana zbog nezakonitosti, kao i tačne razloge tih nepravilnosti na osnovu kojih je moguće izraditi pravno valjano obrazloženje.

Kada je reč o uvođenju zabrane istraživanja i ekspolatacije litijuma i bora kroz zakonske izmene, čime se ekološki štetno rudarenje zabranjuje na nivou cele Srbije, Manojlović je rekao da je očigledno da je moratorijumom od jedne godine koji je predlagao predsednik Srbije i neispravnim ukidanjem uredbe, trebalo da se projekat stopira do izbora.

Prema njegovim rečima, to objašnjava i odbijanje premijerke da javno garantuje bezbednost volonterima koji će skupljati narodnu inicijativu, kao i odlučivanje o narodnoj inicijativi pre izbora.

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti je spremno da Vladi besplatno ponudi pomoć oko sastavljanja obrazloženja i načina otklanja svih nepravilnosti, rekao je Manojlović i dodao da je Vladi predat i predlog kako treba da glasi novi član 4a Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kojim se zabranjuje istraživanje i ekpolatacija bora i litijuma.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

The Daili Star: SAD su upale u istorijsku zamku!

Nestabilnu situaciju u globalnom svetskom poretku komentariše bangladeški list, The Daili Star. Ona piše da …