Nemci prebacuju brigadu, od 5 hiljada vojnika u Litvaniju!

Šefovi odbrambenih resora Nemačke i Litvanije Boris Pistorijus i Arvidas Anusauskas potpisali su u Viljnusu sporazum prema kojem će brigada Bundesvera, od oko 5 hiljada vojnika biti premeštena, na teritoriju Litvanije do 2027. godine.

Pretpostavlja se da će glavne formacije stići iz Nemačke u baltičku državu 2025-2026. Još godinu dana vojna jedinica u Litvaniji biće u punom sastavu.

Vojska će služiti na poligonima u Rukli i Rudninkaju, a sa porodicama, će živeti u Viljnusu i Kaunasu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Teška brigada stacionirana, na teritoriji Litvanije uključivaće tri manevarska bataljona: 203., koji će u Litvaniju stići iz savezne države Severna Rajna-Vestfalija, 122. oklopni pešadijski bataljon iz Bavarske i bataljon sastavljen, od grupa naprednih snaga stacioniranih u Litvaniji.

U međuvremenu, litvanski ministar inostranih poslova Gabrijelijus Landsbergis je istakao visok nivo saradnje između Berlina i Vilnjusa.

Ministar je takođe izrazio žaljenje, što su zemlje morale da se suoče sa novom spoljnopolitičkom realnošću vezanom za borbe u Ukrajini.

Pored toga, Landsbergis je pozvao na adekvatan odgovor, na trenutnu situaciju i naglasio da je razmeštanje brigade nemačkih trupa u Litvaniji važno za obe države.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …