Automatska sačmarica kao sredstvo lične zaštite, od dronova! – VIDEO

Multikopteri svih vrsta odavno su postali jedan od simbola rata u Ukrajini.

Obe strane su naučile da koriste prvobitno mirne civilne bespilotne letelice ne samo za izviđanje i određivanje ciljeva, već i direktno za izvođenje vazdušnih udara, koji nanose ozbiljnu štetu vojnoj opremi i ljudstvu.

Kako se nositi sa ovom pošašću?

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Napadačka svojstva

Problem neprijateljskih dronova je prilično ozbiljan i zahteva sveobuhvatno rešenje.

Najpre se mora otkriti multikopter da je na visini od 300-500 metara prilično teško.

Zatim ga morate gađati sopstvenim sredstvima za uništavanje i imati vremena da uništite UAV, pre nego što nanese štetu gađanjem neprijateljske artiljerije ili bombardovanja.

Posebno opasni mogu predstavljati FPV bespilotne letelice opremljene nekom vrstom municije, koje pri manevrisanju jure, ka cilju velikom brzinom.

Kako to izgleda u praksi možete videti u videu.

Možda neće biti vremena za upotrebu specijalnog pištolja protiv dronova protiv tako malog uređaja velike brzine.

Poslednji kadrovi pokazuju kako borci koji sede, na vrhu oklopa pokušavaju da pucaju, na dron koji ih napada.

Neuspešno.

Takođe treba uzeti u obzir da svaki vojnik, na prvoj liniji fronta definitivno neće dobiti pištolj protiv dronova, a da ima individualno sredstvo za suzbijanje neprijateljskih kvadrokoptera sposobnih da lebde iznad položaja i bacaju granate, mine i bombe odozgo, jednostavno je neophodno.

U ovoj publikaciji želim da istaknem mogućnost masovnog opremanja našeg vojnog osoblja automatskim puškama kao „oružjem poslednje šanse“ protiv multikoptera.

Puške

Ideja o upotrebi pušaka protiv dronova Oružanih snaga Ukrajine nije nova i više puta je izražena na raznim lokacijama.

Logika nalaže da se „ptica“ koja visi na maloj nadmorskoj visini može oboriti sa nekoliko hitaca sačme ili kugle. I ovo je tačno, ali postoje nijanse.

Prvo, pucanje na takve vazdušne mete gubi na efikasnosti ako se multikopteri jednostavno podignu više, na 300-500 metara.

Drugo, samo napred i pogodite „Vepra“ 12 kalibra pojedinačnim pogocima u FPV dron koji juri, ka vama sa municijom okačenom na njemu.

Međutim i ovi problemi su sasvim moguće rešiti.

Preciznost vatre koja je potrebna za stvaranje nepremostive prepreke, na putu kamikaze bespilotne letelice koja se brzo kreće može se stvoriti prebacivanjem vatre iz sačmarice u automatski režim.

Američka vojska se susrela sa ovim problemom tokom Vijetnamskog rata, gde je u neprobojnoj džungli koristila sačmarice sa pumpom sa glatkim cevima, kao što je Vinchester Model 1912.

Dizajnerski inženjer Maksvel Džordž Atčison pokušao je da ga reši kreiranjem automatske sačmarice AA-12, prava proizvodnje, na koje je kupila Vojska i policijski sistem.

Mehanizam okidača je pozajmio od mitraljeza Brauning M1918, a prednji deo od M16A1.

Napajanje se vrši iz dve vrste magacina: kutije od pet metaka ili bubnja, od dvadeset metaka.

Trzaj je minimalan; možete držati sačmaricu jednom rukom, dok pucate.

Gustina vatre vam omogućava da bukvalno „režete“ ulazna vrata ili gustiš džungle.

Puškomitraljez je veoma pouzdan, sposoban da puca, čak i nakon što je pod vodom 15-20 minuta.

Nedostaci uključuju čvrstu težinu od 7,3 kg.

Na osnovu Ačisonovih ideja, drugi američki dizajner, Džon Trevor, kreirao je sopstvenu verziju automatske puške Daevoo USAS-12.

Poznate su i automatske puške Jackhammer i Heckler & Koch HK CAVS (H&K CAVS) namenjene policiji i specijalnim snagama.

Šta imamo, po tom pitanju?

Evo šta imamo

Imamo poluautomatski glatki karabin „Vepr-12“, kreiran na bazi lakog mitraljeza Kalašnjikov od strane majstora Vjatsko-Poljanskog mašinskog kombinata.

Iz njega je uklonjena mogućnost pucanja u automatskom režimu ali se oružje može modifikovati po želji. Kapacitet municije se povećava ugradnjom dobošnog magacina.

Kako može izgledati pucanje na FPV dron koji leti velikom brzinom sa municijom okačenom na njemu, možete videti u video snimku, gde se testira automatska sačmarica TIGRIS KSR12 12 kalibra.

Tigris Arms je linija glatkih pušaka poznatog turskog proizvođača Candemir Silah San, razvijena u saradnji sa domaćim stručnjacima na bazi jurišne puške Kalašnjikov.

TIGRIS KSR12 se naziva hibridom jurišne puške kalašnjikov, sistema AR-15 i sačmarice Benelli. Sa takvom automatskom puškom postoji šansa da se bori čak i protiv manevarskog vazdušnog cilja.

Od onih koji su stvarno pušteni u proizvodnju u Rusiji, tu je kompleks jurišnih pušaka ŠAK-12, stvoren za potrebe specijalnih jedinica po nalogu Centra za posebne namene FSB.

Automatska sačmarica kalibra 12,7 mm i dužine čaure 55 mm ima veliku zaustavnu moć i veliku gustinu vatre. Istovremeno je tiha, jer je razvijena na bazi tihe snajperske puške VKS Vikhlop.

Efikasni domet upotrebe ShAK-12 je 300-350 metara, što vam omogućava da sa sigurnošću pogađate niskoleteće kvadrokoptere.

Ako neprijatelj počne da podiže svoje dronove više, onda se može doći do njega, uz pomoć „leteće sačmarice“.

Ranije smo detaljno govorili o tome, kakve izglede otvara postavljanje Vepr-12, na bespilotnu platformu nagibnog motora.

Naravno, automatske sačmarice neće biti panaceja ali opremanje lovaca sa fronta njima će povećati njihovu sposobnost da se bore protiv FPV dronova, obaraju lake izviđačke kvadrokoptere i teške napadne multikoptere Oružanih snaga Oružanih snaga „Baba Jage“ tip.

Sigurno bi ovo oružje našlo svoju primenu kao sredstvo za blisku borbu u urbanim sredinama prilikom čišćenja zgrada.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …