HARČENKO: Ako se promeni “Rezolucija 1244” onda će doći i druga vojska

Na naslovnoj strani nekih medija izvučeno je iz konteksta nekoliko reči. Zbog toga je došlo da toga da mi tražimo novu rezoluciju, što nije slučaj, kaže Bocan-Harčenko.

Kako navodi za Sputnjik, što se Rusije tiče, to je prva zemlja koja zna i traži da se, kad je reč o Kosovu, postupa po rezoluciji 1244, koja ostaje u punoj meri na snazi.

“Rekao sam i mogu da ponovim da će, kad i ako dođe do nekog rešenja, a smatramo da je moguće samo rešenje dve strane bez nametanja spolja”, objašnjava ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko povodom spekulacije da je moguće da „velike sile na osnovu svojih interesa, mogu skrojiti kartu Balkana iza leđa Srbije.

“Mi poštujemo rezoluciju 1244 i nema nikakvog drugog stava – poštujemo suverenitet i teritorijalnu celovitost Srbije. Od toga uvek polazimo. Ima puno pitanja u rezoluciji 1244 koja se odnose na privremene institucije, privremeni status, međunarodne aktivnosti itd”, kaže on i dodaje da ako dođe do nekog stabilnijeg rešenja između Beograda i Prištine, verovatno će biti moguća i promena više tačaka rezolucije 1244 koje se odnose, na primer, na međunarodno prisustvo.”

“Mi ne mislimo da su KFOR ili Euleks zauvek, ili neke druge međunarodne institucije. Zbog toga su moguće i promene. Ali sada je u svakom slučaju preuranjeno da pričamo o detaljima, jer sad niko ne može tačno da kaže šta je moguće. Niko pouzdano ne zna kad je moguće početi dijalog između Beograda i Prištine, bez obzira na puno pritisaka. Što se tiče Rusije, mi ne tražimo da nama neko dozvoli da učestvujemo jer je Rusija stalna članica Saveta bezbednosti. Mi smo, kao stalna članica Saveta bezbednosti, prisutni. Naravno, za nas je najvažnija želja i interes Beograda da Rusija učestvuje u dijalogu.”

(Kossev)

Check Also

The Telegraph: Američka vojska neće dugo izdržati u ratu dronova

Sjedinjene Države doživljavaju nedostatak municije za sisteme protivvazdušne odbrane, piše The Telegraph. Kopnene snage su …