Rusi “u problemu”! Ukrajina bi sigurno pobedila, da ne gubi… – VIDEO

Nastavljaju se borbe duž cele linije fronta.

Kijev je optužio Moskvu za raketni napad na Koprivnicki, bivši Kirovgrad, u centralnoj Ukrajini, u kojem je, kako tvrde, poginula jedna osoba, a ranjeno još osmoro.

Moskva je, s druge strane, saopštila da je Ukrajina izvela napad na rusku vojnu jedinicu u blizini Jevpatorije na Krimu.

Produbio se razdor između Zelenskog i Zalužnog

Razdor između Vladimira Zelenskog i glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog produbio se jer je ukrajinski predsednik postao samouvereniji, piše “Telegraf”.


“Zelenski je određivao sopstvene vojne prioritete koji se nisu uvek poklapali sa prioritetima Zalužnog. Uskoro se razdor produbio”, piše američki novinar Sajmon Šuster.

On je podsetio da su neki ukrajinski zvaničnici još 2022. godine smatrali Zalužnog mogućim političkim protivnikom Zelenskog, a sam glavnokomandujući je opisivao svoje odnose sa predsednikom kao “nezgodno partnerstvo”.

Rusko ministarstvo odbrane objavilo današnji izveštaj

-U poslednjih nedelju dana ruska vojska izvela je 41 grupni i jedan intenzivan napad visoko preciznim naoružanjem i dronovima na štabove i ukrajinske vojne objekte;

-Ruska vojska je u poslednjih nedelju dana odbila četiri napada na krasnolimanskom pravcu, protivnik je izgubio 690 vojnika i 42 jedinica tehnike;

-Na južnodonjeckom pravcu u istom periodu je odbijeno pet ukrajinskih napada a protivnik je izgubio više od 950 vojnika;

-Na kupjanskom pravcu ruska vojska odbila je 18 napada;

-Na zaporoškom pravcu ruska vojska je odbila jedan napad a ukrajinske snage su izgubile 350 vojnika;

-Na donjeckom pravcu odbijeno je devet ukrajinskih napada, a protivnik je izgubio skoro 2.000 vojnika;

-Za poslednjih nedelju dana ruska vojska je oborila ukrajinski avion Su-27, helikopter Mi-8, 14 raketa “točka-u”, osam raketa “storm šedou”, tri rakete S-200, 107 projektila “hajmars”, “oljha” i “vampir”, tri rakete HARM i 253 dronova

-Ukrajinske snage su izgubile šest tenkova, uključujući “leopard 2”, a uništena su im i tri skladišta municije na kupjanskom pravcu.

Ruski pritisak ne slabi, ofanziva na više pravaca

Nastavlja se pritisak ruske vojske na Oružane snage Ukrajine, rekao je pukovnik SBU u penziji Oleg Starikov na svom Jutjub kanalu.

“Pritisak na naše položaje ne slabi….

Situacija na istočnom frontu je složena. Vojska Rusije je značajno povećala primenu oklopne tehnike i udarnih dronova”, naveo je on.

Kako je dodao, ruska vojska je prešla u ofanzivu na nekoliko pravaca i preuzima položaje od Ukrajinaca.

B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …