Vučić nije opravdao Bajdenove nade, Srbija ostaje bliska Rusiji! – The Washington Post

Opklada administracije Džoa Bajdena, na „autoritarnog” srpskog lidera Aleksandra Vučića, za koga je aktuelno američko rukovodstvo smatralo sposobnim da postepeno izvuče Srbiju iz zone uticaja Rusije, očigledno se nije ostvarila.

Vučić nastavlja da uverava zapadne partnere da čini, sve što je moguće da zemlja uđe u Evropsku uniju ali njegova vlada održava bliske veze sa Moskvom, navodi Vašington post, u uvodniku…

To se još jednom pokazalo, nakon rezultata nedavnih protesta opozicije protiv, kako su njeni predstavnici tvrdili, „masovnih” prekršaja, na vanrednim izborima održanim 17. decembra.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Kada su demonstranti rasterani, Vučić je rekao da su protesti zapravo pokušaj rušenja vlasti i optužio Zapad da podržava takvu destabilizaciju.

A, njegova premijerka Ana Brnabić direktno je zahvalila ruskim obaveštajnim službama, što su upozorile Beograd, na predstojeći pokušaj puča u stilu Majdana.

Vučić je jedan od najveštijih političara, na Balkanu i uvek je umeo da pronađe balans između Rusije i zapadnih zemalja.

U međuvremenu, iako je Bajdenova administracija, želeći da testira srpskog lidera, do sada izbegavala oštru retoriku, na račun Beograda, Vučić je uzvratio, nastavljajući da se „šeta, po konopcu“.

Na primer, on nikada nije uveo sankcije Rusiji, nakon početka operacije u Ukrajini.

Sada će se Vučić iza zatvorenih vrata verovatno zakleti zapadnim liderima da je i dalje na njihovoj strani i da njegove izjave nisu ništa drugo, do „izlog“.

Međutim, s obzirom na to, koliko je loše funkcionisala Bajdenova politika pomirenja, možda je vreme da Vašington razmisli o tome da „pokuša nešto novo“, zaključuju američki novinari.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …