Počela nova faza rata!

Izraelska vojska (IDF) započela je novu i manje intenzivnu fazu svojih napada, izjavio je danas portparol IDF, kontraadmiral Danijel Hagari.

On je rekao za “Njujork tajms” da se u izraelskoj kampanji već koristi manje trupa i vazdušnih udara.

Hagari je istakao da će Izrael nastaviti da smanjuje broj vojnika u Pojasu Gaze, što je proces koji je započeo ovoga meseca.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Intenzitet operacija na severu Gaze već je počeo da opada, jer se vojska pomera ka izvođenju više ciljanih napada, umesto manevara širokih razmera, naveo je Hagari.

Rekao je da će se Izrael sada fokusirati na uporišta Hamasa na jugu i u centralnom delu Pojasa Gaze, posebno oko gradova Kan Junis i Deir al-Balah.

Hagari je istakao da Izrael, takođe, ima cilj da omogući više humanitarne pomoći za Gazu, uključujući šatore za smeštaj raseljenih lica.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, do kraja decembra gotovo 85 odsto stanovnika Gaze, odosno oko 1,9 miliona Palestinaca, raseljeno je iz svojih domova, zbog izraelskih napada.

Hagari je negirao da Izrael sprovodi genocid u Gazi, tvrdeći da je Izrael preduzeo sve mere predostrožnosti da izbegne ubijanje civila i da pokušava da poveća isporuku humanitarne pomoći Pojasu Gaze.

Hagari je naveo da je Hamas ugrozio civile tako što je svoju vojnu infrastrukturu ugradio u civilna područja, kao i da je Izrael žrtva napada Hamasa 7. oktobra.

Hagari je dao te komentare nekoliko sati pre nego što bi američki državni sekretar Entoni Blinken trebalo da stigne u Izrael u okviru turneje po zemljama Bliskog istoka, kako da spreči da se sukob u Pojasu Gaze proširi na region.

Očekuje se da Međunarodni sud pravde u Hagu za nekoliko dana počne da razmatra podnesak Južne Afrike, koja optužuje Izrael da je počinio “genocid” nad Palestincima.

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, saopštilo je da je više od 20.000 ljudi, odnosno oko jedan odsto stanovništva, ubijeno od 7. oktobra kada je Izrael počeo da napada palestinsku enklavu u znak odmazde za terorističke napade Hamasa na južni Izrael.

Tanjug

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Baltičke zemlje optužuju Rusiju da je isključila GPS signal – avio-kompanije odbijaju letove!

Diplomatska odeljenja Estonije, Letonije i Litvanije optužuju Rusiju da je isključila GPS signale, iznad Baltika. …