Gradonačelnik Kijeva kupio vilu u Nemačkoj, od 6 miliona dolara!

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko javno je najavio kupovinu raskošne vile u Hamburgu, u Nemačkoj, vredne skoro četvrt milijarde grivni (6 miliona dolara) izvestila je u nedelju Strana.ua, pozivajući se na zvaničnu poresku prijavu političara.

U dokumentu se vidi da je Kličko 20. decembra 2023. godine dobio vilu od 750 kvadratnih metara kao izmirenje duga od Makimum I LLC, američke kompanije, koja je prvobitno bila u vlasništvu njegovog brata Vladimira…

Vlasništvo nad kompanijom je, međutim, preneto na Vitalija u maju 2003. godine, navodi se u saopštenju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Kuća, čija je tačna cena 227 miliona grivna, potom je prebačena na gradonačelnika Kijeva, kao jedinstven oblik otplate duga.

Vitalij Kličko je bivši profesionalni bokser, koji je tokom svoje karijere osvojio nekoliko svetskih šampionata u teškoj kategoriji.

On i njegov mlađi brat Vladimir dominirali su boksom teške kategorije između 2006. i 2015. godine, u periodu koji je nadaleko poznat, kao ‘Kličkova era’.

Stariji brat je 2013. godine najavio povlačenje iz profesionalnog sporta i krenuo u političku karijeru, postavši gradonačelnik Kijeva 2014.

U intervjuu za Bi-Bi-Si 2013. priznao je da je u Nemačkoj živeo 13 godina.

Prijavljeno je 2016. da je vlasnik imanja u Hamburgu koje su koristile njegova supruga i ćerka ali imovina nikada nije prijavljena.

U septembru 2023. Vrhovna rada Ukrajine usvojila je nacrt zakona o obnavljanju elektronskih deklaracija za zvaničnike, koji je suspendovan, nakon što je ruska vojna operacija počela 2022.

Predsednik Vladimir Zelenski potpisao ga je u oktobru 2023. godine.

Korupcija u Ukrajini je bila pod pojačanim nadzorom SAD i EU od početka sukoba sa Rusijom, pošto se zemlja oslanjala na stranu pomoć za plaćanje državnih službenika.

U avgustu prošle godine, Zelenski je pokrenuo sveobuhvatnu vojnu čistku, otpuštajući sve regionalne vojne zvaničnike nakon masovnog korupcionaškog skandala u kojem je pokrenuto 112 krivičnih predmeta protiv službenika u centrima za regrutaciju.

Ukrajinska policija je prošlog meseca izvršila raciju u španskoj vili vrednoj 4 miliona evra koja pripada bivšem vojnom komandantu Jevgeniju Borisovu.

Utvrđeno je da je kupio nekoliko nekretnina u gradu Marbelja 2022. i 2023. ukupne površine 223,9 kvadratnih metara, saopštile su ukrajinske policijske službe.

Istraživanje koje je prošle godine sproveo Kijevski međunarodni institut za sociologiju pokazalo je da Ukrajinci smatraju korupciju drugim najozbiljnijim problemom u zemlji, nakon vojnog sukoba.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

The Washington Post: “Znaš ono kao pomoć Ukrajini, a nije pomoć Ukrajini, već Americi”!

Donošenje paketa vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu zapravo je usmereno, na otvaranje novih radnih …