Kina uhapsila osumnjičenog britanskog špijuna!

Huang Moumou je navodno preneo državne tajne MI6, dok je vodio neimenovanu inostranu konsultantsku kuću.

Kina je saopštila da je uhapsila stranca koji je navodno prikupljao osetljive podatke u ime britanske tajne obaveštajne službe (MI6)…

Velika Britanija, još nije komentarisala optužbe.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ministarstvo za nacionalnu bezbednost Pekinga, koje nadgleda i obaveštajne i kontraobaveštajne poslove, saopštilo je u ponedeljak da je britanska špijunska agencija „koristila osoblje iz treće zemlje za špijunažu protiv Kine“.

Ministarstvo je identifikovalo navodnog krivca kao Huang Moumoua, za koga se navodi da je bio na čelu jedne inostrane konsultantske agencije ali nije dalo nikakve dalje lične podatke.

MI6 je regrutovao Huanga 2015. i sa njim uspostavio „odnos obaveštajne saradnje“, tvrdi ministarstvo.

Od tada, navodni špijun je nekoliko puta putovao u Kinu po nalogu britanske obaveštajne službe, kako bi prikupio državne tajne i identifikovao osoblje za MI6 da bi „podsticao pobunu“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Dodaje se da je London takođe obezbedio Huangu obaveštajnu obuku u Velikoj Britaniji i drugde i obezbedio mu specijalnu špijunsku opremu.

Ministarstvo je saopštilo da je “otkrilo krivične dokaze”, protiv osumnjičenog i preduzelo “kaznene prinudne mere”, dodajući da je Huang Velikoj Britaniji, dao više od deset državnih tajni.

Dok su zapadne zemlje i Kina rutinski razmenjivale optužbe za špijunažu, nekoliko medija sugerisalo je da je ovo prvi slučaj u kojem je Peking tvrdio da je uhvatio špijuna povezanog sa Britanijom.

Međutim, ministarstvo je ranije tvrdilo da je uhapsilo špijune, koji su delovali u ime SAD.

U avgustu je optužio vladinog zvaničnika i zaposlenog u kineskoj vojno-industrijskoj grupi da su pokušali da predaju osetljive informacije CIA-i u dva odvojena navrata.

Do toga je došlo nakon što je direktor CIA-e Vilijam Berns u julu rekao da su SAD ostvarile „napredak“ poslednjih godina, kako bi osigurale da imaju „snažne ljudske obaveštajne sposobnosti“ u Kini.

Kao odgovor, Peking je obećao da će „preduzeti sve neophodne mere za zaštitu nacionalne bezbednosti“.

Prema istrazi Njujork tajmsa iz 2017. godine, kineska vlada se razbila protiv špijunskog lanca CIA-e početkom 2010-ih, zatvorivši ili ubivši desetine doušnika, koji su radili za SAD.

Peking nije potvrdio, ni demantovao izveštaj ali je rekao da se rutinski bavi aktivnostima koje ugrožavaju nacionalnu bezbednost.

Britanska obaveštajna služba MI5 upozorila je u oktobru, na “epske razmere” kineske špijunaže, rekavši da se više od 20.000 ljudi u Velikoj Britaniji pridružilo operativcima, koji traže razne tajne.

Kina je dosledno poricala da je umešana u špijuniranje protiv SAD i Velike Britanije.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Ivanišević: Bošnjaci nemaju dokaze za genocid u Srebrenici, a počinili su genocid, nad okolnim Srbima!

Direktor Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. veku Milivoje Ivanišević izjavio je da su …